Održavanje kaveza glodavaca

Imate li glodavca (hrčak, zamorac i dr.) kao kućnog ljubimca morali bi se držati nekih pravila kod čišćenja kaveza u kojem životinjica boravi. U obostranom je to interesu, da tako kažemo.

 

Neugodan miris koji se zna širiti oko kaveza ne dolazi od životinje, kako često i pogrešno to mislimo, već od (iz) nastambe.

 

Ukoliko je kavez od plastike, problem je u tome što se mirisi npr. od mokraće “vežu” na materijal pa od tuda stalan neugodan miris. Tome se može doskočiti ako na dno kaveza stavimo novinski papir, a tek potom piljevi, sijeno i dr. Kada čistite kavez – jednostavno zamotajte papiri bacite ga u smeće. Kod čišćenja treba izvaditi sve elemente iz kaveza i dobro ih oprati u toploj vodi i tekućem sapunu. Operite i konstruklciju kaveza te dno. Potom sve dobro osušite. Ovaj postupak treba ponavljati redovito – svaka 3 do 4 dana. Vrlo je važno kavez dobro osušiti prije nego u njega stavite novi papir, sijeno ili piljevinu kako bi se izbjeglo njihovo vlaženje te truljenje i ponovno pojavljivanje neugodnih mirisa. Kao učinkovito sredstvo za čišćenje može poslužiti i ocat!

 

Posebnu pozornost posvetite pojilicama za vodu. Dobro ih isperite toplom vodom i deterđentom, ali i unutrašnjost pojilice – najbolje starom četkicom za zube. Jednako postupite i s posudom za hranu.

 

Dobro bi bilo prije pranja kaveza koristiti neko pH neutralno dezinfekcijsko sredstvo. Nakon aplikacije treba ga ostaviti da djeluje barm 10 (čak do 60) minuta.

 

02.11.2014.

ARHIVA