Odabir keramičkih pločica

Kada govorimo o uređenju stana (kuće) keramičkim pločicama, prva asocijacija nas upućuje na kupaonicu (Nova kupaonica) i kuhinju. Međutim, keramičke pločice se postavljaju i u druge prostorije – u hodnik, dnevni boravak, na terase, pomoćne prostorije pa čak i u dvorišta.

 

 

Keramičke pločice koriste se kao podna i zidna obloga. One su trajne, otporne i lijepe, mogu se kombinirati oblicima i bojama, oblikovati u mozaike i sl. Moglo bi se reći – doista “zahvalan” materijal.

 

Keramičke pločice kao materijal lako se održavaju i štite prostor od različitih štetnih utjecaja (vlage, nečistoće, loših mirisa koji se zavlače u zidove…). Ta njihova svojstva su ogromna prednost u odnosu na druge materijale.

 

Kada koristimo keramičke pločice moramo se ipak držati nekih pravila.

 

 

Velike ili male pločice? Ovisi o veličini prostora gdje ih postavljamo. U veći prosto tako će pristajati pločice većih dimenzija, a male pločice u prostorije manjih dimenzija. Pripazite kako ćete staviti bordure jer one vizuelno dijele prostor, a pripazite i na tzv cokle (sokle) dakle, kada pločice postavljate samo na manji dio zida čime prostor na neki način uokvirujemo. Loše odabrani cokl ili loše odrezane pločice za tu namjenu mogu pokvariti opći dojam.

 

Nakon što ste odabrali pločice, dobro izračunajte količine koje su vam potrebne. Kvadraturu svakako povećajte (uzmite u obzir moguće greške na materijalu, potrebno rezanje pa i rezervu za “ne daj Bože”). Svakako se posavjetujte s majstorom.

 

O veličini pločica već smo dali uputu. No, to nije tako čvrsto pravilo. Naime, i velike i male pločice imaju svoje mane, pa će velike izazvati problema kod obrade kuteva,  a male traže puno rada.

 

Na tržištu se danas može naći i oslikanih pločica. Izbor je doista velik i varira po kvaliteti, a osobito po motivima. No, treba znati da takve pločice dolaze u obzir tek u velikim prostorima i na većim površinama te da su efektnije kao dodatak na bijelim pločicama. No, pazite da ne pretjerate jer se to može pretvoriti u svoju suprotnost manifestirajući to kao neukus domaćina i sl.

 

 

U svemu je ipak ključan faktor novac odnosno, ukupni troškovi uređenja prostora. Najčešće se rješenje za ovaj problem pronalazi u izboru jeftinijih materijala, od potrošnog materijala (lijepilo, mase za fugiranje) do samih pločica. Danas na tržištu možete naći pločice po tridesetak ili četerdesetak kuna. Pazite – u ovom slučaju cijena dosita odražava kvalitetu i vrlo lako se može desiti da za godinu-dvije opet budete na početku! K tome treba dodati i problem štednje na radovima koj je neophodno izvesti (izolacije npr.) tako da se na kraju veselje i zadovoljstvo zbog novouređenog prostora može pretvoriti u pravu noćnu moru.

 

Dakle, skuplje (ne i sklupe!!!)  keramičke pločice trebale bi jamčiti i kvalitetu, estetiku i bolji opći dojam prostora. Uz to – važna okolnonst je i to što su prostori koje uređujemo namijenjeni za dulji ostanak, u većini slučajeva, da je iduća renovacija u planu kod većine tek za 10-15 godina, što sve skupa ide u prilog tezi da je ipak bolje ne pretjerano štedjeti. Nema nikakve dvojbe da postavljanje pločica iziskuje veći trošak i financijsko naprezanje, izaziva dojam “hladnoće” u prostoru, a tu je i problem oko oštećenja koja je teže sanirati. No, pravilnim odabirom materijala dugoročno štedite (Uredite svoju kupaonicu).

 

U Gra-mi imamo solidan izbor kvalitetnih pločica, od kojih je jedan dio na povremenim ili trajnim akcijama. Pločice kao i kupaonski elementi mogu se odbrati i iz kataloga. Isporuka je u vrlo kratkom roku (u većini slučajeva 24 sata – 3 dana). Uz to, u Gra-mi možete nabaviti sve potrebne materijale (estrisi, mase za izravnanje, izolacija, ljepilo, mase za fugiranje, lajsne…).

 

29.12.2012.

ARHIVA