Obojite i osvježite drvene površine

Drvo je plemeniti materijal. Kod toga je nebitno koristi li se ono kao građevni odnosno konstrukcijski materijal ili služi kao ukrasni detalj. Lijepo i kvalitetno obojeno te oržavano drvo služiti će svrsi dugo, a biti će i lijepo. Za kućne majstore i nekoliko savjeta.

 

 

Bez obzira da li ste vlasnik stana ili obiteljske kuće, imate li mali ili veliki vrt, okućnicu, spremište za alat, klupu, terasu ili vanjsko stepenište obloženo drvom, ogradu … drvo je nezaobilazan materijal. Čak što više, drvo kao građevni materijal ponovno postaje strateški materijal jer je u tijeku trend zamjene sveprisutne plastike i sličnih materijala.

 

No, drvo da bi bilo lijepo, da bi trajalo i da bi se očuvala njegova prirodna tekstura, a što je zapravo ključ održavanja, mora biti kavlitetno obojeno. Kao i svaki drugi materijal i drvo možete obojiti bilo kakvom bojom, najčešće se pod time misli da bude što jeftinija. Posljedice slijede ubrzo i svima su poznate. Stoga preporučamo kvalitetne premaze koje možete naći na policama u GRA-MI.


“Klasika” u održavanju su tzv. tankoslojne lazure koje dolaze u različitim pakovanjima i nijansama (npr. robna marka BORI). Tankoslojna lazura je dekorativan premaz za unutarnju i vanjsku zaštitu. Na prethodno očišćenu podlogu nanosi se kistom ili valjkom. Intenzitet nijanse boje ovisiti će o vrsti i upojnosti drva. Nanosi se u dva premaza, s time da se drugi premaz nanosi nakon 6-10 sati. Jedan litar lazure trebao bi biti dovoljan za premaz 10-12 kvadratnih metara površine.

 

“Noviji”, a ujedno i ekološki prihvatljivi proizvod je tzv. agualux lazura. Zapravo, radi se o vodorazrjedivom transparentnom premazu za zaštitu i dekoraciju svih vrsta drva, a prikladan je za unutarnje i vanjske prostore (npr. Aqualux Chromos – Svjetlost ili od JUB-a). Nanosi se u dva do tri premaza, s time da je vrijeme sušenja 6-8 sati, ali se slijedeći sloj nanosi tek nakon 24 sata. Radi se o potpuno ekološkom proizvodu, koji sadrži UV filtre i vodoodbojne dodatke, netoksičan je i nezapaljiv.

 

 

Za površine koje će biti izložene atmosferilijama preporuča se prethodno nanijeti lazurnu impregnaciju. U biti, radi se o fungicidno-insekticidnom premazu koji štiti drvo od gljivica, plijesni i insekata.

 

Uz spomenute, postoje i posebna sredstva za zaštitu drva protiv zapaljivosti (protupožarna) ili radi zaštite od crvotočina i drugih nametnika koji napadaju drvo.

 

Za egzotične vrste drva od kojih su napravljene npr. vrtne garniture, obloge na terasama i sl. (npr. mahagojij) koriste se specijalna sredstva prema uputama proizvođača artikla (premazi na bazi lanenog ulja i sl.).

 

 

*** uporaba i čuvanje te postupanje prema uputstvima proizvođača ili dobavljača


ARHIVA