Obnova stare kupaonice

Odlučili ste obnoviti staru kupaonicu, ali bez uklanjanja starih obloga (keramičkih pločica na zidovima i podovima). U GRA-MI možete potražiti savjet i sve potrebne materijale.

 

Obično vas unaprijed hvata jeza i pri samoj pomisli što slijedi nakon odluke da obnovite staru kupaonicu. Skidanje starih keramičkih pločica je mukotrpan posao. Uz to, stan ili kuću pretvoriti ćete si u pravo radilište, puno prljavštine i prašine. Ali, ne mora biti tako!

 

Naime,  ukoliko za to postoje tehnički uvjeti (visina poda , položaj instalacija itd.) moguće je kupaonicu obnovit i bez uklanjanja starih obloga tako da se na stare podloge stavljaju nove (npr. na stare keramičke pločice polože se nove).

 

Kako je  kuponica zbog vlage nešto zahtjevniji prostor, trebati će poštivati neka dodatna pravila.

 

Prvi korak je ulanjanje nečistoća i masnoća s podloga te uklanjanje opreme koja će ometati radove (armature i dr. oprema).

 

Na tako pripremljenu i suhu podlogu nanosi se  temeljni premaz četkom. Nakon sušenja, slijedi nanošenje elastičnog sloja u dva premaza pomoću valjka. Sušenje između nanošenja dva sloja traje otprile 3 sata (ovisno o vrsti proizvoda i proizvođaču). To su specijalna sredstva koja su vodonepropusna, prilagodljiva, koja apsorbiraju naprezanja, prilagođavaju se neravnim podlogama, promjenama temperature i vibracijama te koja dobro premošćuju pukotine. Na spojeve pod – zid i zid – zid te spojeve na kojima se pojavljuje voda, obavezno se stavlja gumena manšetna – traka koja se utiskuje u svježi prvi sloj. Nakon sušenja može se pristupiti lijepljenju keramičkih pločica fleksibilnim ljepilima.

 

Podne pločice premazuju se također specijalnim sredstvom koje nakon sušenja na površini stvara fino hrapavi film primjeren za dobro prianjanje lijepila za keramiku, izravnavajućih masa i hidroizolacija iz programa za postavljanje keramike. Sredstvo se nanosi valjkom ili kistom troslojno.

 

Naravno, sve ovo na adekvatan načim možete primijeniti na druge prostore u svom stani, izvan kuće ili na drukčije podloge, uz primjenu specijalnih materijala i pridržavanje uputa proizvođača.

 

04.08.2013.

ARHIVA