Njega sobnih biljaka zimi

Većina sobnih biljaka tijekom zime miruje, što ne znači da u to vrijeme te biljke nisu izložene stresu koji će imati za posljedicu različita oštećenja. Stres izazivaju suhi zrak, niska temperatura ili previsoka temperatura, višak vlage, propuh i dr.

 

 

Velike promjene temperature u stanovima, osobito noću ili u vremenu kada na dulje vrijeme izbivamo iz stana, može ostaviti traga na vašim biljkama jer one ne podnose nagle i veće promjene temperature. Sve će to opet izazvati šok i posljedice odnosno, oštećenja pojedinih dijelova biljaka (list, korijen…). Pripazite da osobito zimi biljke ne budu izložene propuhu odnosno prodoru hladnog zraka uslijed provjetravanja kao i da budu odmaknute od prozorskog stakla.

 

Biljkama ne odgovara ni suhi ni previše vlažni zrak u prostorijama u kojima su smještene, a s čime je inače problem u našim stanovima koji se zimi griju, zbog čega se zrak isušuje ili se ljeti klimatiziraju pa biljka opet doživljava šok. No, ima i biljaka kojima osobito odgovara vlažniji zrak kao npr. afrička ljubica i ciklama. Stvaranje pogodnije vlažne atmosfere može se postići prskanjem, stavljanjem cvjetnog lonca u veću posudu s vodom ili navlaženim kamenjem i sl. Naići ćete i na preporuku da se biljke vlaže mlakom destiliranom vodom.

 

Zalijevanje je ključno za ispravnu njegu sobnih biljaka. Zimi treba reducirati zalijevanje upravo jer su biljke u stadiju mirovanja, ali to ne znači da treba odustati od redovitog zalijevanja, samo što je ono sada rjeđe i s manje količine vode. Kod zalijevanja treba voditi računa i o temperaturi vode kojom zalijevamo jer ćemo hladnom vodom (najčešće iz vodovoda) izazvati šok. Nerijetko voda ostavlja i tragove kamenca. Stoga preporučamo zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature.

 

Problem zimi mogu biti i različite štetočine i bolesti, mada je u to vrijeme opasnost od njih nešto smanjena. Stoga je neophodno biljke redovito pregledavati i po potrebi intervenirati sredstvima koja inače koristite, ali uz primjenu mjera opreza!

 

Tijekom faze mirovanja biljke imaju smanjene potrebe za hranjivima. Zimi biljke prihranjujemo u pravilu svaka 2 do 4 tjedna. No vrste koje cvatu (afrička ljubičica, ciklama, orhideje, azeleje…) treba redovito prihranjivati, znači svaka dva tjedna ili u skladu s preporukama proizvođača. Za tu svrhu u Gra-mi možete naći bogati izbor gnojiva za sobne biljke:

- Tera san gnojivo za orhideje u tekućem obliku i Plantella specijalno gnojivo za orhideje

- Plantela list tekuće gnojivo

- Fertina tekuće gnojivo za sobno cvijeće i krizanteme

- Plantella tablete za lisnato bilje

- Plantella gnojivo u obliku štapića

- Univerzalno gnojivo za list i cvijet u obliku granula te

- Plantellin bio balsam za list (za njegu listova).

 

 

 

Gra-ma ima u ponudi i specijalne supstrate, upravo namijenjene za takve biljke i takve situacije:  PROTETIVO – posebno pripremljen supstrat koji štiti korijen od napada patogena iz tla koji uzrokuju truljenje korijena. Korijen može biti izložen napadima patogena kada dođe do poremećaja uslijed nedostatka ili viška vode, poremećaja pH vrijednosti, poremećaja saliniteta i sl. Poseban supstrat za biljke koje su stradale iz bilo kojeg razloga i kojima treba obnova je RIGENERANTE koji osobito učinkovito djeluje na biljke u našim domovima koje stagniraju ili propadaju odnosno, ne ispunjavaju naša očekivanja u pogledu estetike. Uzrok tome može biti stres uslijed manjka ili viška vode, bolesti, poremećaja pH vrijednosti, saliniteta i dr. Supstrat djeluje na biljke tako da se one prirodno obnavljaju, prvenstveno na snažan razvoj korijena čime se osigurava mobilnost i apsorpciju elemenata (hranjivih tvari). Vidljivi rezultati nakon 3 tjedna. Radi se o supstratima iz linije Comforti Line iz Vigorplanta (Comfort Line supstrati iz Vigorplanta). Supstrati dolaze u praktičnim i atraktivnim pakiranjima od po 12 litara.

 

 

 

12.01.2013.

ARHIVA