Navodnjavanje (natapanje) vinograda

Globalne klimatske proimjene koje se manifestiraju kroz učestale suše kao i zahtjevi tržišta nameću potrebu da se u proizvodnju grožđa uvede i navodnjavanje vinograda. To podrazumijeva uvođenje kompletnog sustava, a u Gra-mi možete nabaviti sve elemente jednog takvog sustava.

 

Za navodnjavanje je preporuka koristiti posebno crijevo za navodnjavanje kap po kap (kap na kap) odabrane debljine i razmaka između rupa (rupe možete načiniti i sami posebnim kliještima).

 

Iza izvora vode obavezno postaviti filter kako bi se izbjeglo štopanje sustava nečistoćama, osobito ako je izvor vode bunar.

 

Odabrani sustav upravljanja (upravljačka jedinica, programator) upravlja sustavom na način da vodu “propušta” prema odabranim vremenskim intervalima i uvjetima (ukolko je na njega spojen mjerač kiše, vjetra…). Obavezno je postaviti i regulator tlaka kako bise izbjeglo pucanje cijevi zbog promjene u tlaku.

 

Naravno, ovo je samo grubi pregled neophodnih elemenata, a za više informacija pregledajte našu stranicu (navodnjavanje, zalijevanje).

 

25.05.2013.

ARHIVA