Navodnjavanje cvijeća u teglama

Količina vode koja je potrebna bilju za rast i preživljavanje ovisi i o vrsti biljke, o mjestu gdje je dotična biljka smještena, ali i o količini sunčeve svjetlosti kojoj je izložena.

 

 

Da skratim priču – ne sjetimo se uvijek zaliti naše biljke, a da bi i sebi i njima olakšali život evo jednog, nadam se korisnog, savjeta:

 

 

Za ovaj komplicirani eksperiment vam je potrebno nekoliko plastičnih boca (od 1l, od 2 l…ovisno o veličini tegle i potrebama biljke), oštar nož i bušilica s malim svrdlom (oni vještiji mogu koristiti i zagrijanu iglu za pletenje (tanku) – iako je to malo teže jer je čep na plastičnoj boci deblji od čaše za jogurta (koje sam inače koristila za uzgoj svojih presadnica)).

 

 

Postupak je slijedeći :

 

1. Izbušite nekoliko rupica na čepu plastične boce (od 4 do 8 – ovisno kojom brzinom želite da voda natapa vašu biljku)

 

 

2. Odrežite dno boce, te je začepite/zatvorite probušenim čepom.

 

 

3. Sada imate „uradi sam“ lijevak koji trebate „ukopati“ u svoju teglu sa cvijećem. Iskopajte manju rupu u tegli te postavite bocu (s čepom prema dolje) otprilike 1/3 do ½ duljine u zemlju.

 

 

4. Zatrpajte bocu i nalijte vodu.

 

 

Voda će polagano otjecati i natapati korijenje, pa će se izbjeći „prženje“ lišća na jakom suncu. Možete dodati i odgovarajuće gnojivo na taj način, kako bi ubrzali rast i razvoj svoje biljke.

ARHIVA