Nadutost ili meteorizam kod kunića

NADUTOST ili METEORIZAM je stanje kada se u probavnim organima (želudac, debelo crijevo i slijepo crijevo) nagomilava velika količina plina.

 

Uzroci tome stanju su:

- konstitucijska anomalija

- poremećaj u probavi

- pogreške u prehrani (najčešće!).

Osim navedenih uzroka, nadutost može biti posljedica kokcidioze žući, ishrana previše koncentriranom hranom te prehranjenost. Nadutost se obično razvija kada mladi kunići prime u hrani velike količine djeteline, naročito crvene, ali nadutost uzrokuje i zelena grahorica, lišće repe i kupusa, svježe mlado sijeno, uparena i pljesniva trava kao i sijeno.

 

Klinički znaci:

- vrlo brzo nakon uzimanja hrane nastaje nadutost pa životinja uslijed bolova u trbuhu cvili, stenje, škrguće zubima i užurbano se kreće po kavezu, dok mu je disanje otežano. Pri defeciranju ispušta velike količine plinova, a može i podrigivati. Kod nekih životinja meteorizam postaje sve jači, pa se kunić umiri i ugine za 4 – 5 sati nakon pojave prvih simptoma i to zbog jakog pritiska želuca i crijeva na srce i pluća.

 

Liječenje:

- kuniću u hranu ili vodu umiješati nekoliko žlica taloga crne kave te ga prisiliti da se bez prestanka kreće. Može mu se pomoći i masažom trbuha prema anusu. Dobro bi bilo životinji dati i neko od sredstava koje sprječava vrenje i pomaže pasažu crijevnog sadržaja (npr. Lakans). Uz sve, kunića treba staviti “na dijetu” uz davanje manjih količina suhe hrane.

ARHIVA