Mreža za zaštitu od tuče i za zasjenjenje

 

Upravo je sezona nabavke mreža za zaštitu od tuče kao i za sasjenjenje.

 

Nesporno je da je ekonomska prednost nabavke i postave mreže za zaštitu od tuče velika. U prvom redu to je zaštita investicije, bez obzira radi li se o malom vrtu ili velikom voćnjaku. S druge strane, radi se o efikasnoj metodi osiguranja uroda.

 

Prednosti postavljanja mreža su mnogobrojne:

- sprečavanje šteta na sezonskim nasadima (povrtne kulture i sl.)

- sprečavanje trajnih šteta na nasadima (voćnjaci, vinogradi)

- sprečavanje pojave sunčanih ožegotina

- ujednačena obojenost plodova

- sprečavanje štetnog utjecaja vjetra

- povišena stabilnost armature (kod većih površina)

- neovisnost od sustava osiguranja (za profesionalne proizvođače).

Daljnje prednosti naročito se odnose na profesionalne proizvođače: iskoristivost skladišnih kapaciteta, smanjenje fiksnih troškova skladištenja, kontinuirana dostava voća i povrća, osiguranje kontinuiranog udjela na tržtu i povećanje udjela na tržištu.

 

Nedostaci se uglavnom odnose na visoke troškove postave i zasjenjivanje nasada. No, naše hobiste s malim vrtovima te primjedbe zasigurno neće zasmetati. S druge strane, uz malo novca i truda efikasno ćemo zaštititi svoj vrt od tuče.

 

Zštitna mreža je ključni element zaštite nasada, ostalo su pomoćni elementi (stupovi, kolci, žice…).  Da bi mreža u ekstremno nepovoljnim uvjetima mogla izvršiti svoju funkciju, one moraju biti stabilnog tkanja, s malim otvorima, sa rubnim i središnjim pojačanjima (za velike površine) te visoke propusnosti svjetlosti. Orjentacijske optimalne karakteristike bi bile:

- način tkanja 2,9×9 mm, dvije niti

- debljina niti 0,29 mm

- rubno pojačanje 5 cm, gusto tkana, tri niti

- zasjenjivanje – crna mreža 15%, sviva 12% i crystal (bijela) 8%.

 

 

 

 

U Gra-mi imamo u ponudi mrežu za zaštitu od tuče širine od 2,3, 3,6 m, pa 4, 6 i 8 metara. Mreža za zasjenjenje je širine 1, 1,25 i 1,5 m, pa 2, 3 i 4 m. Cijene se kreću od 3,60 kn za dužni metar pa na više.

 

18.05.2013.

ARHIVA