Monilija ili bakterijska palež koštićavog voća

Monilija ili bakterijska palež koštićavog voća je opasna bolest koju treba pravovremeno suzbijati. Najosjetljivije na tu bolest su marelice i višnje, dok manje napada breskvu.

 


 

U vrijeme cvatnje dolazi do zaraze kroz cvijet, tučak i plodnicu gdje se razvija micelij otkud se širi na izdanke.

 

Razvoju bolesti pogoduje kišno vrijeme.

 

U borbi protiv ove bolesti može pomoći pravilan odabir sorti (izbjegavati osjetljive), izbjegavati neprozračlne i vlažne položaje te izbalansirati gnojidbu dušikom. Iz nasada treba ukloniti “mumije” plodova tj. zaražene plodove iz prethodne godine te sve oštećene i zaražene izboje.

 

Kemijske mjere:

 

1. tretman – početak cvatnje- 5-10% otvorenih cvjetova – Kidan, Baycor, Teldor SC 500

2. tretman cvatnja – prije oborina – Baycor, Teldor

3. tretman – kraj cvatnje, početak opadanja latica – Teldor.

 

Primijeniti mjere opreza sukladno uputstvu proizvođača.

 

16.3.2014.

ARHIVA