Moj vrt – moj mir

Osvrnemo li se malo oko sebe i osluhnemo li što se govori, uvidjeti ćemo da mnogo ljudi razgovara o svom vrtu Na TV-u i radiju ima dosta emisija o vrtlarenju, nema tiskovine koja ne objavi neki prilog o tome, a internetske stranice su pune sadržaja o vrtu i vrtlarenju. Vrtlarenje je doista u trendu! O čemu je riječ?

 

Ovdje se, izuzmu li se neki usamljeni slučajevi čisto trendovskog ponašanja, istinski radi o pravom pokretu iz potrebe i iz spoznaje da u tome stvarno “nečeg ima”. Zapravo, to je trend koji je k nama došao tek nedavno, a ima svoje tipične oblike: kao povratak iskonskome ili novo otkriće seosokog vrta, do već ozbiljnijeg pokreta kolektivnih gradskih vrtova ili sveobuhvatnog smišljenog iskorištavanja neiskorištenih javnih površina. Tek tu i tamo možemo naći i vrt na balkonu ili terasi stambene zgrade ili na nekoj neiskorištenoj površini u gradu, uz javne zgrade i sl. Naravno,u velikom dijelu i tradicija je u tome i te kako važna.

 

 

Često će se čuti od onih koji su ponovno otkrili vrt da se ovdje ne radi samo o čistoj potrebi za proizvodnjom vlastitog povrća, uz najšire ekološke konotacije, već i o nečem važnom za “duševno” zdravlje – o potrebi pronalaženja davno izgubljenog osobnog mira i istinskog zadovoljstva. I doista je tako! Zato vrtlarenje, uz klasičnu proizvođačku komponentu (i racionalnost) ima i onu drugu, često i važniju sadržinu, a to je relaksacija i uspostava duševne ravnoteže. A istovremeno ste barem malo izbjegli sudjelovati u sveopćem potrošačkom ludilu. A kad je tako, ekonomska komponenta je nebitna (koliko to košta?; pa je li isplativo?…), mada u uvjetima ekonomske krize ni ovakva proizvođačka alternativa nije za odbaciti.

 

Što uzgajati?

 

Na kontinentu sigurno nečete promašiti ni s jednom kulturom, osim s tipičnima za neka druga podneblja. Salata, luk, mrkva, krastavci, mahune, rajčica, paprika pa i pokoja začinska biljka – sve se to lako može uzgojiti. Izbor sjemena, supstrata, gnojiva pa čak i ekoloških sredstava za zaštitu od bolesti i protiv nametnika jamči uspjeh baš svakome koji je uz nešto truda spreman uložiti i ljubav. A ta je kombinacija onda dobitna.

 

Što i kako u gradu?

 

Ako već niste u svom kvartu podijelili javne površine i krenuli u projekt  tzv. zajedničkih vrtova – ne očajavajte. Mali vrt može postati i vaša terasa, s par lončanica nekog začinskog bilja ili možete uzgajati rajčice, paprike i salatu direktno u vreći, a krovne terase, da i ne govorimo (postoje posebni supstratati za uzgoj u vreći koje možete nabaviti u Gra-mi). Tu su i posebni “vertikalni vrtovi” u koje možete svašta smjestiti.

 

 

Koliko vremena treba za to?

 

Iskusanom vrtlaru biti će dovoljno u 10 dana posjetiti vrt samo jednom. To  vrijeme će iskoristiti za sadnju i presadnju, zalijevanje, pljevljenje korova, malčiranje, uređenje gredica… i sve one druge poslove koje u vrtu treba obaviti. Čak i gnojivo možete sami proizvesti u nekoj mjeri (kompostiranje).

 

Vrt na okućnici?

 

E to je malo ozbiljnija priča. I veliki izazov. No, ni tu ne treba puno filozofirati. Sve se u biti svodi na redovito održavanje vrta, s time da vam je zadovoljstvo veće i češće, a mogućnosti i varijante nesagledive!  Ako se i potrudimo – vrt će nas bogato nagraditi. Nema li veće uživancije nego u proljeće ubrati vlastitu slatu, mladi luk, malo graška, mrkvicu, kasnije i SVOJU (!) rajčicu i papriku. To povrće često neće izgledati kao ono iz reklame objavljene u reklamnoj brošuri trgovačkog centra, ali će sigurno biti ukusnije, čišće i  zdravije.

 

Zato – vrtlarimo!

 

Posjetite Gra-mu – najveći i najbolje opskrbljeni vrtni centar u regiji. Pogledajte ponudu na našem web-shopu.

 

08.03.2015.

ARHIVA