Mirisi i okusi Mediterana, Azije i Meksika u vašem vrtu

MIRISI AZIJE


Priprema jela od povrća u voku, jedan je od zdravijih kulinarskih trendova. Povrće i začine koji poboljšavaju jela Dalekog istoka možemo uzgojiti u domaćem vrtu sijanjem sjemena iz naše linije – Duh Azije u Vašem vrtu. Popularnost azijske hrane raste i kod nas, pa sve češće imamo prilike uživati u bogatstvu ove zdrave kuhinje. Dokaz tomu je i sve veći broj azijskih restorana. Ponekad zaboravimo da većinu azijskih jela možemo pripremiti i kod kuće. Uz svježinu, način pripreme i posebne kombinacije okusa i mirisa, azijsku kuhinju snažno obilježavaju upravo specifični sastojci koji je čine prepoznatljivom i koji nas oduševljavaju. Svako od nas može uživati u njihovom uzgajanju, pripremanju, bogatstvu, hranjivosti i raznolikosti.

 

Mješavina rotkvica “Eastern eggs” (obojene rotkvice)

Sjeme klija 8-10 dana. Mješavina različitih boja različitih okruglih sorti: Saxa 2, Rudi, National 2, White Icicle. Roza, ljubičaste, crvene, skarletne i bijele rotkvice, hrskave i blagog okusa. Mogu se koristiti tijekom cijele godine.

 

Mrkva Amager

Sjeme klija 21-28 dana. mager je narančasto crvena azijska šiljata mrkva za cijelogodišnju uporabu. Srednje duge, ukusne, slatke i šiljate plodove koristimo svježe, za sok ili iz skladišta. Zrije 80-100 dana. zahtijeva rastresito, organsko i ocjedito tlo. Raste i u lošijim uvjetima. U vrijeme rasta gredice zastiremo kak bismo održali korijenov sustav hladnim i spriječili rast korova.

 

Okra (Bamija)

Sjeme klija 6-21 dan. Pred sjetvu sjeme namočimo preko noći. Egzoričlna visoka biljka, otporna na sušu. Vrlo mlade i nezrele polodove (dužine 6-7 cm) redovito pažljivo beremo u rukavicama. Jedemo je kao pečeno ili kuhano povrće ili je koristimo kao uguščivać za juhe i povrtne umake. Sadrži mnogo hranjivih tvari  (npr. pektine), minerale i vitamine.

 

Duga vigna

Sjeme klija 15-17 dana. Vrlo hranjiva tropska i suptropska jednogodišnja biljka. Oko 60–70 dana nakon sjetve počinju rasti mahuneu paru, dužine do 40–50 cm. Najbolje je brati i kuhatijoš mlade i nezrele mahune. Konzumiramo ih sirove ilikuhane. Koristimo ih u kineskoj (“stir fries”) i malezijskojkuhinji. Mahune su bogate bjelančevinama, vitaminomA, tiaminom, riboflavinom, željezom, fosforom i kalijem.Sadrže također vitamin C, magnezij i mangan.

 

Pak-Choi

 


Sjeme klija 7-14 dana. Kineska “gorčica” ili “pakcoi” stvara zbijene glave s blistavim zelenim listovima širokih bijelih žila. Voli humusna, duboka tla i puno vlage. U jesen ga štitimo od mraza agro-folijom. Koristimo ga sirovog ili kratko blanširanog. Može rasti uz špinat.

 

Divlja rukola

Sjeme klija 7 dana. Divlju rukolu sijemo od proljeća do jeseni, svakih 14 dana, kako bismo uživali u mladim aromatičnim listovima. Zahtijeva mnogo vode. Njezine svježe listove koristimo uz salatu, u umacima, s krumpirom, povrćem i mesom. Bogata je vitaminima, osobito vitaminom C, mineralima (magnezij) i biološko aktivnim sumpornim spojevima. Djeluje antidepresivno i pospješuje probavu.

 

Portulak (Prkos jestivi)

Sjeme klija 7-15 dana. Sijemo ga na sunčana mjesta i rahla, propusna tla. Portulak vrlo brzo raste; možemo ga rezati već nakon 3–4 tjedna. Nakon rezanja ponovno se razraste. Sočne listove upotrebljavamo kao špinat ili kao dodatak salatama, biljnim umacima i skuti. Listovi imaju osvježavajući, kiselkast i pomalo slan okus. Bogat je vitaminima i blagotvorno utječe na krv.

 

Gorka dinja (Momordika)

Sjeme klija 12-21 dan. Tropska biljka s dugim vriježama (do 4 metra) koje trebaju potporanj. Iz žutih, po vaniliji mirisnih cvjetova razvijaju se dugi plodovi, čija površina podsjeća na krokodilsku kožu. Kada plodovi dozriju, postanu žutonarančasti i zvjezdoliko se prošire. Mlade gorke i zelene plodove koristimo kao tikvice, a mlade izdanke i listove kao špinat. Cijela biljka je ljekovita. U cijelom se svijetu koristi za liječenje šećerne bolesti, hemeroida, temperature i kožnih bolesti. Gorku dinju obilno gnojimo i zalijevamo. Zahtijeva mnogo topline.

 

Zimski luk

Sjeme klija 12 dana. Rođak je luka, ali ne razvija lukovicu. Ima šuplje listove i bijelo “stablo”. Nepogrešiv je u azijskoj kuhinji, a odličan je dodatak salatama. Vrlo je dekorativan i jednostavan za uzgoj. Sijemo ga uz gredicu mrkve.

 

Tajlandski bosiljak

 


Sjeme klija 14-18 dana. Izrazito aromatična vrsta bosiljka. Grm naraste 40–90 cm u visinu. Uspijeva u vrtu i u ukrasnim loncima na terasi. Nepogrešiv je dodatak azijskim jelima. Miris tajlandskog bosiljka tjera insekte.

 

Korijander

Sjeme klija 21 dan. Egzotična jednogodišnja biljka koja izraste 50–80 cm i zahtijeva mnogo sunca. Koristimo i njegove listiće, ali prvenstveno koristimo njegovo zrelo sjeme smeđe boje, i to kao začin za jela od kupusa i rajčice, za rižu, meso i kolače. Sjeme korijandera sastavni je dio začinske mješavine karija. Suho sjeme dodaje se u konzervirano voće i likere. Potiče apetit i dobro djeluje na želudac. Koristi se u homeopatiji. Njegovi cvjetovi privlače korisne insekte u vrtu.

 

Neven “Indian prince”

Sjeme klija 14 danas. Narančasti cvjetovi nevena prema sredini postaju mahagonij crvene boje. Svaki je cvijet različite boje. Ocvale cvjetove odstranjujemo, kako bi se produžila cvatnja. Raste po cijelom vrtu. Tjera štetočine i skrbi o zdravlju vrta.

 

Ukrasna riža “Black Madras”

Sjeme klija 14 dana. Vrlo jednostavna za uzgoj, sadi se u ukrasne posude i redovito obilno zalijeva. vrlo atraktivna ukrasna trava sa ljubičasto-zelenim listovima.

 

Limunska trava

Sjeme klija 15-21 dan.Dekorativna biljka jednostavna za uzgoj. Ima svjež miris te okus na limuns primjesama ruže. Koristi se svježa, suha  ili mljevena za spravljanje čaja, juha ili u curry-u. Dodaje se jelima od peradi, ribe i morskih plodova.

 

Japanska rotkva “Daikon” Istap

Sjeme klija 8-10 dana. To je vrlo duga (45–50 cm), glatka i bijela japanska rotkva blagog ukusa, koju ne sijemo prije lipnja. Prije sjetve, tlo moramo duboko obraditi, i ne smijemo ga gnojiti stajskim gnojivom. Rotkva voli vlažna tla i pomalo sjenoviti položaj. Odlična je za pripremu mnogih azijskih jela: salata, juha i umaka.

 

MIRISI I OKUSI MEDITERANA

 

Mediteranska kuhinja jedna je od najzdravijih. Uz ribu i maslinovo ulje, mediteransku kuhinju čine i mediteransko povrće i začini. Sve to možemo imati u našem vrtu, sijanjem sjemena iz naše nove ponude – Miris i okus Mediterana. Na slasnom i mirisnom tanjuru serviramo svu raznolikost sredozemnih kultura. Svatko može pripremiti slasna jela, a pritom su potrebne dvije stvari: dobri sastojci i malo mašte. Na sljedećim stranicama predstavljamo vam nekoliko važnih sastojaka, biljaka i recepata.

 

Tikva “Stocks” (Buča “Stocks”, “Tondo ciaro di Nizza”)

Sjeme klija 8-15 dana. Ima okrugle svijetlozelene plodove, veličine između naranče i dinje. Redovito ih trgamo da narastu nove. Uzgajamo ih pored visokog graha i kukuruza. Među njih sijemo dragoljub.

 

Tikva Black Jack (Sweet Dumpling)

Sjeme klija 8-15 dana.Imaju malene ukrasne plodove. Dužine su 7-10 cm, promjera 8-12 cm i težine 0,4-0,8 kg. Odlikuje ih narančasto meso slatkastog okusa po kestenima. Primjerene su za pripremu različitih jela. Tikvice Sweet Dumpling odlično se skladište. Rastu sa srednjim izdankom.

 

Lisnati kelj “Nero di Toscana”

Sjeme klije 8-12 dana. Naborani, tamni, skoro crni listovi toskanskog kelja imaju odličan sladak okus. Nakon prvog mraza, okus mu se dodatno poboljša. Odličan je za pripremu zdrave hrane i to osobito zimi, za razne juhe i tjestenine. Svojim »tamnim« izgledom uljepšava jesensko-zimski povrtnjak.

 

Mješavina mrkvi Herlaquin (F1)

 


Sjeme klija 14-21 dan. Vrlo atraktivne mrkvice raznih boja: ljubičaste, narančaste, žute i bijele. Najbolje su sirove. Mrkvu sijemo uz rotkvicu (za markaciju), kopar (za bolje kaljenje) i luk.

 

Cvjetača Idol (Sicilijanska)

Sjeme klija 8-12 dana. Sicilijanska cvjetača srednje je kasna sorta (110-120 dana), s ljubičastim okruglim cvjetovima. Uz cvjetaču sijemo salatu, celer i rotkvicu. Raste na humusnoj, pognojenoj i sunčanoj gredici.

 

Cvjetača Romanesco Nedcha

Klije 8-12 dana. Romanesco je rana cvjetača neobičnog cvata s brojnim malim, špicastim vrhovima, svijetlozelene boje i ugodnog slatkastog okusa. Sijemo je od svibnja do konca srpnja. Zahtijeva dobro pognojeno tlo i puno vlage. Uz dobru njegu dozrijeva 85-90 dana nakon presađivanja. Najbolje raste u proljeće i u jesen.

 

Kupus Fidelsport (Špicasto zelje)

Sjeme klija 8-12 dana. za kiseljenje i skladištenje. Dozrijeva u rujnu i listopadu. Zahtijeva tlo dobro gnojeno kompostom ili mineralnim gnojivom za povrće. Za skladištenje biramo samo zdrave i ne prezrele glave.

 

Salata rimska Parris White

Sjeme klija 14-21 dan. Vrsta salate duguljaste glave, uspravnih i tvrdih listova. Otpornija je na visoke temperature od ostalih salata. Koristi se sirova i kuhana na pari, a možemo je pripremati kao mahunarke. Od nje možemo pripremiti i svježe ocijeđeni sok od povrća, koji je vrlo hranjiv i zdrav.

 

Salata Gentilina Cazard

Sjeme klija od 14-21 dan. Ukusna rana salata otvorene rozete. Listovi su zeleni i blago naborani. Gentilina je jednostavna za uzgoj i ne ide brzo u cvijet, stoga je primjerena i za ljetni uzgoj.

 

Origano

Sjeme klija 21 dan. Origano je začin i ukrasna trajnica koja raste u obliku malog grma, visine do 50 cm. Zahtijeva mnogo sunca i rahlo tlo. Odličan je začin mesnim jelima, juhama, pizzama i omletima. Za vrijeme cvatnje odrežemo listiće i osušimo ih, kako bi očuvali njihovu aromu. Origano jača živčani sustav.

 

Bosiljak sitnolisni (Bazilika) Piccolino

Sjeme klije 14-18 dana. Bosiljak ima sitne listove i jaku aromu. Kompaktnog je rasta (20-30 cm). Uzgajamo ga na otvorenom, u vrtu među povrćem ili u ukrasnoj posudi s cvjetnicama na terasi i balkonu. Piccolino je nježan i osjetljiv na mraz, i zahtijeva mnogo sunca. Listove redovito trgamo i koristimo ih svježe u salatama i povrtnim juhama (prvenstveno od rajčice) te u mesnim jelima. Miris bosiljka tjera muhe.

 

Ljupčac (Miloduh obični)

Sjeme klije 21 dan. Ljupčac je vrlo aromatična biljka i ljekovita trajnic visine od 2-3 m. Najbolje raste uz začine i ukrasne trajnice. Biljke štiti od napada štetočina. Godi mu polusjena. Svježe ili posušene listove dodajemo juhama, varivima, mahunarkama, umacima te mesnim jelima i jelima od krumpira. Tijekom zime korijen u tlu treba zaštiti. List i korijen su ljekoviti: djeluju kao diuretik i pospješuju probavu. U tradicionalnoj medicini koristili su ga za ublažavanje grčeva, za bolji apetit i kao afrodizijak.

 

Krasuljica (Antriskus)

Sjeme klija 21 dan. Krasuljica je izuzetno koristan začin. Naraste do 40-50 cm. Sijemo je na polusjenovito i vlažno mjesto; u protivnom prebrzo cvate. Budući da brzo raste, sijemo je svakih 14 dana. Koristimo mlade, svježe ili smrznute listove koji imaju jaku aromu. U vrtu štiti biljke od lisnih ušiju, puževa i mrava. Dodaje se juhama, umacima, salatama i jelima koja sadrže jaja (palačinke). Pospješuje metabolizam.

 

Grahorica “Spencer Choice”

Sjeme klija 14-16 dana. Jednogodišnja penjačica koja obogaćuje tlo dušikom. Izraste do 180 cm. Spada u skupinu leguminoza. Njezini cvjetovi su veliki i u različitim nijansama. Zahtijeva potporanj.

 

Ukrasni suncokret “Autumn Time”

Sjeme klija 14-21 dan. Biljka naraste do 120 cm u vis. Cvijetovi su u nijansama zlatno-žute, crvene i smeđe boje. ne zahtijeva potporu. Glavno stablo ima mnogo bočnih izbojaka s cvjetovima.

 

BOJE MEKSIKA

 


 

Žute tikvice (Jantra)

Sjeme klija 10-12 dana. Redovito ih trgamo da mogu ponovno cvjetati. Tikvice su zlatno-žute boje i rastu u grmu. Odlična za priprtemu salata, raznih juha i tjestenina.

 

Čili Anaheim (Corno di torro Rosso)

Blago ljut (500-2.500 jedinica). sjeme klija 15-20 dana. Treba mu dostav vlage, sunca, plodno i ocjedito tlo. Plodovi su šiljati, dužine 15-20 cm. Koristimo ih za punjenje i pečenje. Crveni plodovi se suše,. Koristimo i klao začin.

 

Čili Jalapeño

Manje ljuti (2.500-10.000 jedinica). Sjeme klija 15-20 dana. Treba dosta topline i vlage, dobro pognojeno i ocjedito tlo. Izraste od 75-90 cm visine. Plodovi su zelenei, a kad sazrije – crveni. Zreli su nakon 80 dana po presadnji. Koriste se zeleni i crveni. jako plodna sorta i dobrog okusa.

 

Čili Tondo Piccante Calabrese (Ciliegia P-26)

Malo ljut (300-2500 jedinica). Sjeme klija 15-20 dana.Sjeme klija 15-20 dana. Treba dosta topline i vlage, dobro pognojeno i ocjedito tlo. Uzgajamo ga i u posudama na terasi. Plodan i jednostavan za uzgoj. Plodovi su mali zeleni, a kad sazriju crveni. Služi kao prilog, začin i kao ukras.

 

Andska jagoda

 


Sjeme klija 10-29 dana. Grm visok 30-90 cm s plodovima koji su vrlo ukusni, slatkastog okusa (kombinacija rajčice i ananasa). Voli osunčani položaj. Za pripremu salata, pita i voćnih salata.

 

Ukrasni kukuruz

Sjeme klija 7 dana. Ima klipove sa crvenim, narančlastim, plavim i žutim zrnima. Klipovi za ukras.

 

Ipomeja

Sjeme klija 7-10 dana, puzavica visine do 350 cm. Voli sunce. Krasni listovi te nježnih cvjetova u nijansama plave, roza i ljubičaste boje.

 

Žuti dragoljub

Sjeme klija 14-21 dan. Puzavica jednostavna za uzgoj, lijepih zeleno-plavih listova i žutih cvjetova. Bujno cvjeta cijelo ljeto. Može se saditi i u cvjetne posude.

 

Ratibida (“Mexican hat”)

Sjeme klija 5-12 dana. Travnjačko cvijeće, raste u grupi. Cvjetovi su posebnog oblika, crveni i žuti. Odlično za rezanje. Privlači pčlele i leptire. Raste na suncu.

 

Meksički estragon

Sjeme klija 20-30 dana. Aromatična jednogodišnja biljka, raste na suncu. Listovi intenzivnog okusa na estragon i anis. Osušeni listovi koriste se za čaj ili začin za jela od ribe i jaja. Koristi se i za bukete. Raste i u cvjetnim loncima.

 

Meksička cinija (“Old Mexico”)

Sjeme klija 7-10 dana. jednogodišnja biljka, lijepih uskih listića i punih cvjetova žute i narančaste boje. Odlično se reže. Uzgaja se i u cvjetnim loncima.

 

Zmajolika žalfija (salvija)

Sjeme klija 14-21 dan. jednogodišnja ukrasna biljka, pogodna za rezanje i stavljanje u bukete. Osušena služi za suhe bukete.

 

Mješavina kaktusa

Mješavina enkoliko vrsta kaktusa pogodnih za uzgoj u cjetnim lončićima. Različitih oblika, veličine, boja i cvjetova. Osjetljivi na vlagu. Sijemo u plasteniku 3.-4. mj. te presađujemo u mješavinu za kaktuse. Cvjetaju od 6. do 8. mjeseca.

 

06.04.2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA