Mačka dobrog zdravlja

 

Preporučuje se cijepiti mačku iako nije obavezno čime je se štiti od više bolesti koje mogu dobiti i ako ne izlaze iz vašeg doma.

 

Kastrirajte mačku, osim ako ne planirate uzgoj – bilo mužjaka, bilo ženku. Osim što ćete spriječiti razmnožavanje, vašu ćete ljubimicu tako zaštiti od teških bolesti kao što su piometra i tumori dojki, jajnika i maternice.

 

Iako su mačke vrlo uredne i same si čiste krzno, zube si ipak ne mogu same očistiti. Zamolite veterinara da joj na svakom pregledu pregleda i zube.

 

Redovito pregledavajte mačku, stavite joj ogrlicu protiv buha i povremeno je, ako provodi vrijeme vani, tretirajte sredstvom protiv tih nametnika.

 

Puštate li mačku van, računajte na sve moguće posljedice (borbe s drugim mačkama, bolesti, trovanja…). Takve mačke u pravilu žive kraće. Suočite se s tom činjenicom.

 

Čak i ako je vaša ljubimica u top formi i odličnoga zdravlja, ne preskačite godišnji pregled kod veterinara, a ako je mačka starija od sedam godina, posjet može biti i dvostruko češći. Veterinar će mnogo vještije od vas opaziti ako s njezinim zdravljem nešto nije u redu, i to vjerojatno tek kada se bolest počinje razvijati, pa će mačku biti i lakše izliječiti.

 

27.04.2014.

ARHIVA