LUK je hrana i lijek

Luk je svestrano povrće koje se, osim u kuhinji, odavno koristi i u kućnoj ljekrni. U GRA-MI potražite za sadnju lučicu PTUJSKA CRVENA, CENTURION/CENTURIUM i HOLANDSKI ŽUTI.

 

Kad kažemo da je luk “slojevito” povrće, onda nije riječ o nikakvoj stilskoj figuri.

 

Tko se nije pošteno isplakao kod čišćenja luka? To izgleda dramatično i može biti neugodno, ali je posve je bezazleno, čak štoviše – ljekovito.

 

Luk se od davnina u narodnoj medicini koristi za liječenje upalnih bolesti dišnih puteva te upale krajnika. Najčešće se koristi kao sok koji razrjeđuje sluz, ublažava upalu i ima antibiotičko djelovanje. Smatra se da redovito konzumiranje može pomoći u prevenciji tromboze jer sumporni spojevi iz luka razrjeđuju krv. Dugogodišnja istraživanja su pokazala da luk ima važnu ulogu i u prevenciji nekih oblika raka, kao što su rak jetre ili crijeva.

 

Mladi luk najčešći je u proljeće i omiljeno je jelo u našim krajevima, osobito u prigodama (uskrs, uz roštilj i dr.), ali ga se može uzgajati i tijekom cijele godine. Želite li ga konzuimirati u proljeće, možete ga posaditi na jasen ili u rano proljeće. Izvrstan je u kombinaciji s drugim proljetnim povrćem kao npr.s rotkvicama te sirom i vrhnjem.


ARHIVA