Loše podešena ili neispravna muzna oprema

Sisni kanal je mjesto kroz koje mlijeko istječe iz vimena, tj. sise, ali također i mjesto ulaska bakterija u vime. Dug je od 8-15 mm, a kad je otvoren je širok od 0,5-2 mm. Kraći i širi sisni kanal podložniji je propuštanju većeg broja bakterija pa lakše dolazi do intramamarne infekcije. Unutrašnjost sisnog kanala obložena je slojevima keratina koji potpomaže da se sisni kanal priljubi i zbog glatkoće zalijepi te zatvori prolaz kada mlijeko ne istjeće van, a osim toga on ima zadaću da „zarobi“ i adsorbira bakterije, sprječavajući na taj način njihov ulazak u mliječnu cisternu. Određeni se broj keratinskih stanica tijekom svake mužnje evakuira zajedno sa bakterijama te se na taj način osigurava stalno niski broj bakterija u samom sisnom kanalu.

 

Loše podešena ili neispravna muzna oprema znatno utječe na taj proces, uzrokuju porast broja bakterija u sisnom kanalu i povećava mogućnost nastanka infekcije.


Da bi se smanjila učestalost mastitisa potrebno je imati kvalitetnu i pravilno održavanu muznu opremu, kao i redovito i pravilno korištenje sredstava za dezinfekciju vimena prije i nakon mužnje.

ARHIVA