Lisne uši na ukrasnom bilju

Lisne uši su velika skupina štetnika koji napadaju gotovo sve biljne vrste. Osobito nas to brine kada napadnu naše kultivirane biljke kao što su povrće i cvijeće odnosno, ukrasno bilje u našim vrtovima, okućnicama ili cvjetnim loncima.

 

Do zaraze dolazi klada se vanjske temperature dovoljno dignu – za topla i suha vremena te nakon kišnog razdoblja. Teperaturna kolebanja tijekom proljeća osobito pogoduju razvoju ovih štetnika.

 

Lisne uši štetu čine jer se nasele na biljne organe, najčešće list (osobito mlado lišće), gdje sišu sok i time  ju oslabljuju. No, to je direktna posljedica napada. Osobit je problem u tome što uši luče medni sok na kojem se kasnije nasele gljivice (čađavice). Lisne uši prenose i parazitske viruse.

 

Najčešći štetnik je breskvina zelena uš (Myzus persicae) koja prenosi oko 100 biljnih parazitskih virusa. No, ona će napasti i druge biljke – ruže, karanfile, pavetinu, oleander, hibiskus i dr. vrste.

 

Ruže napada i ružina lisna uš (M. solani), ali i krumpirova lisne uš.

 

Oleander će napasti i Aphis neri i A. rumicis, a napasti će i druge vrste (glog, žutiku i dr.).

 

 

SUZBIJANJE

 

Suzbijanje podrazumijevatri grupe mjera – fizičke, kemijske i biloške mjere.

 

Fizičke mjere podrazumijevaju postavljanje žutih ploča. Možete ih koristiti u zatvorenom i otovorenom prostoru vješanjem uz biljke ili na kolčiće, uvijek u visini biljke.

 

Kemijska zaštita podrazumijeva prskanje različitim kemijskim sredstvima s tiem da je prskanje neophodno provesti odmah po pojavi napada inače će suzbijanje biti vrlo teško. Za suzbijanje se koriste sredstva pod nazivom aficidi koji obuhvaćaju različita sredstva različitih trgovačkih naziva (Chess 50 WG, Pirimor 50 WG – sistemici kao i Actara 25 WG, Calypso SC 480, Confidor 200 SL…). Napominjemo da ova sredstva treba koristiti s velikim optrezom, u svemu se pridržavajući uputa stručnjaka i uputa koja dolaze uz proizvod!

 

Biološke mjere obuhvaćaju puštanje u nasad prirodnih neprijatelja lisnih uši, no to sigurno nisu mjere za naše male vrtlare koji bilje uzgajaju na okućnicama. Veliki prirodni neprijatelj lisnih ušiju je božja ovčiva (bubamara) pa kod korištenja kemijskih sredstava uvijek treba odabrati ona koja njima ne štete, a na tržištu ih sada ima dosta. Možemo preporučiti i tzv. biološke insekticide koji sadrže spore entomofagne gljive koje štete ušima,  npr. Vertilec.

 

13.07.2014.

ARHIVA