Lisne uši na ružama

Postoji pravilo – do najezde ušiju dolazi naročito nakon što poslije obilnijih padalina nastupi suho i toplo vrijeme.

 

Ruže napadaju ružina lisna uš ili breskvina zelena uš.

 

Lisne uši sišu biljni sok pa ih nalazimo gotovo na svim biljnim dijelovima koji nisu “pretvrdi”. Redovita posljedica napada lisnih ušiju je zaostajanje u razvoju napadnute biljke. Kako uši ispuštaju slatki sok koji kapa po lišću i izdancima, ti dijelovi biljaka prvo postanu sjajni i ljepljivi da bi s vremenom pocrnili. Na njih se nasele štetne gljive čađavice i tako propadaju.

 

Suzbijanje uvijek podrazumijeva mehaničke mjere kao i kemijsko tretiranje (te biološko suzvijanje).

 

Pod mehaničkim mjerama podrazumijevamo korištenje različitih vizuelnih mamaca (žute ljepljive ploče) koji su dostupni i nisu osobito skupi.

 

Kemijska zaštita podrazumijeva korištenje kemijskih sredstava – sistemičnih insekticida (Confidor, Actara, Calipso…) ili kontaktnih insekticida (Astac, Perfektion).

NAPOMENA: KORIŠTENJE KEMIJSKIH SREDSTAVA POVEZANO JE S RIZICIMA. nEOPHODNO JE PRIMJENITI ODNOSNO PODUZETI MJERE SIGURNOSTI, SUKLADNO UPUTAMA NA AMBALAŽI ILI POSEBNIM UPUTAMA PROIZVOĐAČA ODNOSNO TRGOVCA!

 U Gra-mi je veliki izbor ekoloških preparata za zaštitu od bolesti i nametnika iz grupe biljnih ojačivača kojima djelujemo na podizanju imuniteta biljaka čime otpada potreba za korištenjem pesticida. Iz ponude izdvajamo: ekstrakt gaveza, rabarbare, hrena, koprive

04.06.2017.

ARHIVA