Lisne uši

Lisne uši su vrlo brojna porodica kukaca koje napadaju gotove sve biljne vrste. Štete nanose kako u voćnjacima, tako i u povrtnjacima, cvjetnjacima… dakle na svemu što raste na okućnici.

 

Lisne uši najčešće napadaju list biljke iz kojeg sišu biljni sok pa dolazi do deformacija i odumiranja tog biljnog organa. Kako uši luče mednu rosu na koju se naseljavaju gljive čađavice, koje kad prekriju list onemogućuju procese koji se preko lista odvijaju.

 

Suzbijanje lisnih uši važna je mjera kako bi se nasadi sačuvali. Naravno, važno je izvršiti pravilan odabir odgovarajućeg sredstva, najčešće insekticida, kako bi se ta mjera provela sa što manje štete (npr. unišđtavanje prirodnih predatora kao što su bubamare, neke stjenice i dr.).

 

 

Za suzbijanje lisnih uši danas je na tržištu dostupno mnogo proizvoda, no bitno je manje takvih koji nemaju negativan utjecaj na okoliš (ili ga nemaju u tolikoj mjeri) i prirodne predatore.

 

U tom kontekstu možemo preporučiti, uz sve ograde koje uvažavaju opredjeljenje da se maksimalno zaštiti okoliš, proizvod TEPPEKI 500 WG koji osigurava sigurno i učinkovito suzbijanje lisnih uši,a da se pri tome ne unište prirodni neprijatelji tih istih lisnih ušiju. On ne predstavlja opasnost ni za pčele, ptice i ribe pa je popgodan i za tzv. integriranu zaštitu bilja.

 

Kako se ipak radi o kemijskom sredstvu (sistemični insekticid) valja se u svemu pridržavati poreporuka i upozorenja stručnjaka i onih koja prate proizvod!

 

29.06.2014.

 

 

ARHIVA