Lisnato povrće za jesen

Povrtnjak i u jesen može obilovati raznim povrtnim vrstama, osobito lisnatim. Upravo je vraijeme za pripremu vrta za jesen.

 

MATOVILAC

 

 

matovilac

 

Tipična je jesenka kultura čiji je uzgoj u nas tradicija. Na kontinentu se sije od sredine 8. mj. pa do početka 9. mj. jer voli nižu temperaturu. Sije se u redove razmaka 5-15 cm ili jednostavno sijanjem po cijeloj gredici da bi se kasnije branjem prorjeđivao. Dobro podnosi niske temperature.

 

SALATA

 

 

Endivija kao i radič u pravilu se uzgajaju iz presadnica, u razmaku od 20×20 pa do 30×35 cm. Kako se radi o vrstama koje razvijaju veliku lisnu masu dobro ih je saditi i na veći razmak. salatu i radič pšotrebno je u kasnu jesen zaštititi.

 

KINESKI KUPUS

 

 

Često se koristi kao začinjena salata, ali i kao varivoa na kontinentu neće izdr. Uzgaja se na kontinentu i u primorju iz presadnica, s time da na kontinentu neće izdržati niže temperature.

 

RIKULA

 

 

rikula

 

Uzgaja se tijekom cijele godine, ali jesen je idealna. Sije se u redove razmaka 15 do 30 cm. Beremo je u fazi kada ima 5-6 listova mada je mnogi beru “mladu – “rezanjem” uslijed čega se ona dobro obnavlja.

02.08.2015.

ARHIVA