Krastavci i njihov uzgoj

Na tržištu postoji doista veliki izbor krastavaca odnosno, njihovih kultivara namijenjenih za konzumiranje u svježem stanju (salatni) ili za konzerviranje. Naši vrtlari danas uglavnom uzgajaju takve kultivare koji u početku razvijaju muške cvjetove, a potom i ženske iz kojih se formiraju plodovi. U zaštićene prostore najčešće se siju kultivari tzv. ženski hibridi koji ne trebaju oprašivanje.

 

 

U vrtovima krastavce uglavnom  razvijamo na otvorenom. To budu u pravilu salatni krastavci koji su po dužini vegetacije rani, srednjerani , srednjekasni i kasni. Rane i kasne najlakše ćemo razlikovati po vremenskom razmaku početka berbe. Kod njih je taj razmak 10 dana. To su srednje bujne sorte koje daju plodove dužine od 10-25 cm, šiljatog ili tupog vrha, manje ili više rebrasti, s više ili manje bradavica, s bijelim ili crnim bodljama itd. Kada sazore, plodovi će promijeniti boju u žutu prema crvenkastoj.

 

U tim uzgojnim uvjetima (na otvorenom) krastavce uzgajamo na gredicama gdje su redovi razmaknuti 1 do 1,5 metara. Klasičan (starinski) pristup sjetve znači sijanje po 3-4 sjemenke u “kućice”. Po nicanju, prorijediti ćemo ih na 2-3 biljke. Razmak između kućica u jednom redu je 30-60 cm. U kasnijoj sjetvi taj razmak će biti nešto manji. Oni koji za to imaju vremena i mogućnosti proizvesti će vlastite presadnice ili će ih jednostavno kupiti. Iz takvih presadnica možemo očekivati urod 2-3 tjedna ranije. Ako sami proizvodimo presandice, podrazumijeva se da ćemo ih uzgojiti u zatvorenom prostoru. Sjeme sijemo cca. mjesec dana prije sadnje u posude (lončiće) zapremine najmanje 100 cm³.

 

Krastavci koje konzerviramo kratkotrajno ili za zimnicu nazivaju se “kornišoni”. Srednje bujni su, manjih plodova koji su valjkastog oblika.

 

U zaštićenom prostoru uzgajamo salatne krastavce: Holandski i Mini ili Beth Alpha. Među njima je značajna razlika u duljini ploda pa će prvi biti duljine cca 30-40 cm, a drugi 15-20 cm i sjajnog su ploda.

 

Kako u naše vrtove sve više prodiru “novotarije”, jedna od njih koja se sve više primjećuje je postavljanje folije (malčiranje folijom). Nju polažemo na pripremljeno tlo 7-10 dana aprije sadnje presadnica. Ispod folije obavezno postavljamo sustav za navodnjavanje. Obavezan je i sustav potpore od nekoliko stupova i specijalna mrežica za uzgoj krastavaca ili pak na nit.

 

Krastavce beremo 2 – 3 puta na tjedan. Od peteljke se odvajaju nožem ili škarama zajedno s dijelom stapke i to samo zbog toga da ne oštetimo biljku (trganje izboja) koji nose cvjetove ili manje plodove.

 

Podsjećamo da u Gra-mi možete nabaviti sve što vam je neophodno za uzgoj klrastavaca: sjeme, posude (lončiće), foliju, štapove, mrežu, gnojivo kao i sredstva za zaštitu.

 

20.04.2013.

 

 

ARHIVA