Kozičavost trešnje i višnje

Bujnije krošnje trešnje i višnje, koje su zbog toga manje prozračne te vlažnije, stvaraju idealne uvjete za razvoj različitih bolesti (npr. palež cvijeta i plodova, šupljikavost lista) pa tijekom ljeta gotovo da otpadne svo lišće. Posljednjih godina učestala je tzv. kozičavost lišća trešnje i višnje (Bumeriella jaapii).

Kozičavost se očituje kao pojava okruglih pjega na listu, (sitne 1-3 mm), zagasitoljubičlaste boje. Na naličju lista javljaju se nakupine bijele (prljavobijele) boje što je u biti micelij patogene gljive. Povećanjem broja pjega , lišće žuti te otpada. Bolest valja razlikovati od bolesti šupljikavosti lista kod koje su pjege okrugle i veličine 3-5 mm, ali su u početku tamnocrvene do ljubičaste boje.

 kozičavost

Zbog defolijacije cijela biljka zaostaje u razvoju i slabo rodi.

Za zaštitu od bolesti struka predlaže preventivno prskanje u jesen i kasnu zimu nekim bakarnim preparatom.

scudo

Međutim, za naše vrtove predlažemo izbjegavati pesticide pa je naša preporuka neko od gnojiva na bazi bakra npr. SCUDO koji možemo koriostiti i u zaštiti tijekom vegetacije (od počletka opadanja latica do razvoja ploda debljine graška!) ili neki od preparata u obliku čaja tj. biljnih ojačivača.

07.05.2017.

Save

Save

ARHIVA