“Uradi sam” godina

S  planiranjem radova u i oko kuće/stana nije nužno započeti s danima koji se poklapaju s kalendarskim krajem ili početkom godine. Dugi zimski dani ili dani koji prethode godišnjem odmoru, koji je tradiocionalno rezerviran i za različite kućne poslove, pravo su vrijeme za izradu takvog plana.

Temeljno je pravilo: dobar plan je pola obavljenog posla. Kada je riječ o kućnim poslovima sigurno se ne radi o nekim “grandioznim” planovima, pisanim elaboratima…, ali je dobro stvari staviti na papir, odrediti okvirne rokove i isplanirati potrebna sredstva. Tako će se iznenađenja svesti na minimum, poglavito ona financijska.

 

LJETO

Ljeto je tradicionalno rezervirano za građevinske radove. Jednostavno, više je vremena, a i prijeko potrenu pomoć uvidu fizičkog angažmana članova kućanstva,  prijatelja i rođaka  lakše je organizirati.

 

Kraj proljeća i početak ljeta idelano je vrijeme za sanaciju ograde i verande –  bojenje drvenih ili metalnih elemanta. Skinite hrđu s metalnih dijelova i zaštitite ih. Pobrusite oštećenu boju s drvenih dijelova i ponovno ih premažite. Isto vrijedi i za stolariju, bilo unutranju, bilo vanjsku. To činite svake tri do četiri godine.

U vrtu poberite ljekovito bilje i osušite ga te ga potom spremite u prikladno ambalažu.

Obnova parketa i bojenje zidova kao stvoreni su radovi za ljeto. Boja i lak se brše suše, a eventualno štetna isparavanja manje će biti opasna jer vremenski uvjeti dozvoljavaju prirodno provjetravanje.

Ozbiljniji zahvati kao iskopi, betoniranje, zamjena stolarije i sl. su ipak poslovi za koje nije preporučljivo da ih izvodite sami, osim ako posjedujete za to potrebna znanja i vještine. Dobro je u tome osigurati tuđu pomoć ili angažirati profesinalce.

Postavljanje podova – unutarnjih i vanjskih (parketi, laminati, keramičke pločice) te dovršenje radova npr. na sanaciji kuponice i sl. spadaju u sam kraj građevinske sezone koja pada prema kraju ljeta i početku jeseni. I te radove možete izvesti sami obzirom da današnja tehnologija i materijali to dozvoljavaju (npr. postavljanje laminata pa čak i keramičkih pločica).

 

JESEN

Jesenski mjeseci su vrijeme radova u vrtu i okućnici, od pobiranja plodova, preko uklanjanja lišća, korova, “štihanja”… Zapravo, radi se o nizu poslova koji su priprema za proljeće i svojevrsno dovođenje stvari u red prije zime.

Radovi u travnjaku – provjetravanje, uklanjanje suhe trave i prihrana važni su zbog pripreme travnjaka za proljeće. Naime, važno je travnjak u jesen kada je vegetacija ponovno intenzivnija “ojačati” i tako ga pripremiti za zimski “stres” te nadolazeće proljeće.

Mnogi se slažu oko činjenice da je jesen pravo rijeme za uređenje novog travnjaka, bolje i od proljeća, jer u jesen nema opasnoti od suše i visokih temperatura.

 

Zgodno je prikupiti različite prirodne materijale koji će vam kasnije dobro doći kod pripreme blaganskih ukrasa (bundeve, suho cvijeće, češeri i dr.).

I na kraju, nikako ne zaboravite na održvanje alata. Alat treba očistiti i podmazati kako ne bi bilo problema na proljeće. Kosilicu i druge uređajte servisirajte ili dajte na servis.

ZIMA

Zimu možete potrošiti za bitno manje zahtjevne poslove. Sređivanje garderobe (mislimo pri tome na eliminaciju starih stvari) i sortiranje različitih predmeta koje ste nagomilali (časopisi, ukrasi itd.). Kako su to poslovi koji bi se mogli obaviti u proljeće i nekkao su tradiocinalno proljetni, predlažemo da ih obavite u zimi. U proljeće ćete se tako moći više angažirati na važnije stvari, a manje na detalje.

Pokoji sitan poslić možete obaviti u zimi: zamjena slavine, kvaka, rukohvata ili zaboravljeni servis kojeg uređaja. Možete obojiti manje zidne površine, a ukoliko imate malu kućnu radionicu, možete se zabaviti izradom pokoje “sitnice” (okviri za slike, namještaj…).

 

PROLJEĆE

Proljeće obično počinje s uklanjanjem posljedica zime. Treba ukloniti eventualno ostatke kasnih jesenskih ukrasnih biljaka te lišća. Treba orezati grmove i voćke.

To je vrijeme intenzivnih radova u vrtu i okućnici koje ste vjerujemo, također dobro isplanirali. Mislite unaprijed – osim povrća za “tekuću” uporabu, posijte sjeme ljekovitog bilja i sl.

Travnjak treba ponovno prorahliti i pognojiti.

Kako u proljeće nije prevruće, to je idelano vrijeme da se započne sa bojenjem zidova. Temperature su već dovoljno visoke da se osigura prirodno provjetravanje i sušenje, a opet nije još toliko vruće.

I naravno – generalno čišćenje. Jednostavno, to je upravo idelano vrijeme za takve poslove – preko zime se dosta toga nakupi i stvari opet treba dovesti u red. A i vremena ne nedostaje.

I na kraju, u GRA-MI možete nabaviti sve od onoga što vam treba za planirane radove.

08.01.2017.

ARHIVA