AUXYM

 

AUXYM – PRIRODNI BILJNI STIMULATOR BILJNOG PORIJEKLA


Djelovanje Auxyma potječe od biološki aktivnih koncentriranih prirodnih supstancija: biljnih aminokiselina, vitamina, fitohelatina, auksina, fitokinona, huminskih kiselina, makro i mirkoelemenata. Te supstancije izravno i na ujednačeni način utječu na osnovne metaboličke procese u biljci. One reguliraju prijenos hranjivih tvari, pospješuju fotosintezu, utječu na akumulaciju i raspored šećera u biljnim organima.

 

Auxym sadrži:

- tirozin, fenilanin, cistin, triptofan

- vitamine (B1, B2, B6, B12, PP, pantotenska kiselina, folna kiselina, biotin, C)

- mineralne komponente organskog matriksa (organski dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, željezo, mangan)

- huminske tvari (fulvo i huminske kiseline)

- auxyn (feniloctena kiselina, triptamin, indoloctena kiselina)

- citokinin (izopentenil-adenin glu., izopentenil-adenin, izopentenil-adenozin, glucosyl-zeatin, zeatin, ribosil-zeatin).

 

ODRŽIVOST RAZVOJA BILJKE

Auxym ojačava biljku u najosjetljivijim fiziološkim fazama razvoja, u razvoju izboja i debljanju plodova. Djelotvoran je u stresnim situacijama (povišena temperatura, mraz, smanjenje vode, pogrešno tertiranje agrokemijom… ), a da pri tome ne utječe na neujednačenu ishranu i rast.

 

POBOLJŠAVA ZAMETANJE PLODOVA

Auxym sadržava čimbenike rasta, u vrijeme cvatnje osigurava oplodnju pa je i broj zametnutih plodova veći.

 

POBOLJŠAVA KAKVOĆU PLODOVA I POVEĆAVA PRINOSE

Auxym povećava sadržaj šrećera i suhe tvari u plodovima i sadržaj sekundarnih hranjiva. Poboljšava organoleptička svojstva i smanjuje gubitke u razdoblju skladištenja.

 

OBOJENSOT PLODOVA

Auxym povećava i zadržava intenzivniju boju plodova voća i grožđa. Povećava postotak šećera.

 

PRODUŽENJE GROZDA

Auxym stimulira produljenje grozda i poboljšava njegovo formiranje.

 

AKTIVIRA MEHANIZME OTPORNOSTI

Auxym povećava samoobranu biljke od parazita i gljivičnih bolesti.

 

Rezultati istraživanja pokazali su uspješnost primjene kod npr.:

JABUKE

- plodovi su veći, ravnomjerniji, obojeniji, ali i sadržaj suhe tvari u plodu je bio viši bez posljedica na masu

VINOVA LOZA

- povećanje intenziteta boje , povećanje sadržaja šećera, djeluje na dozrijevanje

RAJČICA

- ranije dozrijevanje, veći broj plodova, poboljšanje karakteristika kod skladištenja, povećanje sadržaja suhe tvari, smanjenje kiselosti i povećanje sadržaja šećera u plodu, povećanje proizvodnje od 7%.

 

Koristi se za gotovo sve vrste voća, grožđe, povrtne kulture i ind. bilje (žitare, duhan, šećerna repa…).

 

KULTURA VRIJEME PRIMJENE

KOL.

ml/ha

VOLUMEN VODE 

l/ha

GLAVNI UČINAK
VINOVA LOZA
  1. 1. prije cvatnje
  2. 2. početak faze šare
  3. 3. 15 dana kasnije
  • 700
  • 700
  • 400
400/500
  • rano dozrijevanje
  • povećanje razine šećera u berbi i nakon fermentacije
  • bolja organoleptička svojstva
JABUKA,  KRUŠKA
  1. 1. prije cvatnj
  2. 15/20 dana kasnije
  3. 15 dana kasnije
  • 600
  • 600
  • 400
700/1000
  • rano dozrijevanje
  • bogatiji sastav minerala u plodu
  • bolja kvaliteta i skladišna sposobnost plodova
MARELICA, BRESKVA
  1. prije cvatnje
  2. 15 dana kasnije
  3. 15 dana kasnije
  • 600
  • 600
  • 600
700/1000
  • bolji vegetativni vigor
  • povećani sadržaj minerala
  • ujednačenost plodova
MALSINA
  1. prije cvatnje
  2. nakon zametanja ploda
  3. 15 dana kasnije
  • 700
  • 700
  • 400
400/500
  • bolje zametanje plodića
  • povećanje proizvodnje
JAGODA
  1. nakon presađivanja
  2. u cvatnji
  3. 10 dana kasnije
  • 500
  • 700
  • 700
300/500 ili navodnjavanje 

kap po kap

  • povećanje veličine ploda
  • povećanje sadržaja šećera u ploidu
  • ujednačenost veličine i boje ploda
RAJČICA
  1. pred cvatnju
  2. 15 dana kasnije (eventualno u cvatnji svake etaže
  • 400
  • 400
500/700
  • ranije dozrijevanje
  • povećanje sadržaja suhe tvari
  • povećan urod
  • ujednačena težina plodova

 

PAPRIKA, PATLIDŽAN
  1. nakon presađivanja
  2. u cvatnji
  3. debljanje prvih plodova
  • 500
  • 500
  • 400
400/600
  • povećani urod
  • ranije dozrijevanje
  • bolja organoleptička svojstva
  • bolji mineralni sastav
CVIJEĆE
  1. nakon sadnje
  2. 10/15 dana kasnije
  • 400
  • 400
400/500
  • veći broj cvejtnih pupova
  • listovi boljeg izgleda
  • bolje čuvanje
ŠEĆERNA REPA
  1. faza 7-10 listova
  2. 20 dana nakon
  • 600
  • 600
500/600 

600

  • dobar razvoj listova,l veća težina i veličina korijena, veći postotak šećera

 

NAJČEŠĆA PITANJA:

- MRAZ – GEBERELINI/AUXYM?

Monogi voćari su poslije mraza voćnjake tretirali giberelinskim kiselinama. U tom slučaju postoji veća mogućnost pojave partenokapnih plodova. Oni se razlikuju po vanjskom izgledu i organoleptičkim svojstvima. Zaostaju po veličini, a oblik im je više ili manje deformiran i ne odgovara karakteristikama sorte. Mogle bi se pojaviti i vidljive promjene na plodovima koji su bili već zametnuti u vrijeme pojave niskih temperatura. Takvi plodovi mogu biti deformirani i obično imaju prevlaku odnosno, svijetlo-smeđi prsten.

Moglo bi se reći da korištenje giberelina nakon mraza ima prednost jer potiču razvoj slabih plodova, ali pogoršavaju probleme ishrane mladih plodova koji nemaju ili imaju vrlo mali zametak koji nema snage izvući hranjive tvari što dovodi do pucanja lista.

Auxym stimulira rast i razdiobu stanica što ne treba miješati s rastom koji je induciran pomoću umjetnih regulatora rasta.

Auxym osigurava da plodovi dobiju na težini, ali bez opadanja i bez toga da ostanu mali i zakržljali. Uravnotežuje omjer hormona u pupovima na način koji ih ne osušuje.

U slučaju mraza, a pod djelovanjem Auxyma, cvjetovi i mladi plodovi aktiviraju ishranu i pravi prijenos elemenata.

Biljka 100% konzumira Auxym bez gomilanja u pupoljcima i korijenu tako da ne mijenja normalan prijenos kalcija u plodu (blokira stvaranje gorkih pjega).

U slučaju 100% štete od mraza, Auxym potiče ravnotežu između pupova i drvenastog dijela biljke, osigurava u tim fazama rasta ravnomjernu koncentraciju hormona u različitim dijelovima biljke.

 

KEMIJSKO PRORJEĐIVANJE I AUXYM

Auxym nije smetnja za kemijsko prorjeđivanje. Naprotiv, dobar je za poboljšanje i razvoj korisnih plodova i bez stvaranja nejednakosti i malformacija.

 

06.04.2014.

ARHIVA