PVC ili drvena stolarija

PVC  “protiv” drva! Povratak prirodnome ili juriš u plastičnu budućnost. Prednosti i nedostaci plastične i drvene stolarije.

 

Godinama je trend u izgradnji stanova ugradnja PVC stolarije. Investitori i oglašivači prodaje stanova ili poslovnih prostora upravo i naglašavaju činjenicu da je prostor opremljen takvokm stolarijom, što bi rebala biti nekakva prednost ili dodana vrijednost. Međutim, unatrag nekoliko godine trend je u uzgradnji povratak drvu – prirodnom i ekološkom materijalu.

 

PVC

 

 

Prvi razlog ZA je upravo “ekološki” – nije trebalo za jedan prozor srušiti niti jedno drvo. Često se čuje i poznati argumenat da nismo toliko bogati da kupujemo jeftino, misleći pri tome na drvo (u starrtu je drvena stolarija nešto jeftinija ali su troškovi održavanja s vremenom značajniji).

 

DRVO

 

 

Velika je zamjerka PVC stolariji kondenzacija vlage s unutarnje strane, sa svim posljedicama koje nosi (vlaga u zidovima, vlaga u namještaju…). Drveni prozori imaju sposobnost difuzije  pare – oni “dišu”. Drveni prozori daju “individualnost” svakoj fasadi – od boje do različitih oblika.

 

Ukoliko kupujete PVC stolariju da nebiste na njoj više ništa radili – griješite! I nju treba održavati (čistiti).

 

09.11.2014.

ARHIVA