Koji pas treba koju hranu?

Štene:

Štenad, osobito u prvim mjesecima, ima veću potrebu za bjelančevinama i mastima. Zbog toga je važan uravnoteženi omjer minerala. Stoga kod uporabe cjelovitate hrane u prehrani štenadi treba odustati od dodataka s mineralima jer u suprotnom možete dovesti do pretjeranog unosa minerala.

 

Psu nikao nemojte davati hranu koliko on želi već izbalansirajte doziranje hrane. Hranu dozirajte u skladu sa “zadanom težinom”, tipičnom za starost i rasu, a ne u skladu s trenutnom težinom da ne izazovete prebrzi rast! Pazite da pas ima hranu redovito.

 

Kod srednje vrelikih i velikih pasmina trebate od navršenog 5. i 6.  mjeseca paziti da nema previše proteina u hrani jer se smatra da je u toj dobi glavna faza rasta dovršena.

 

Prijelaz na prehranu hranom za odrasle pse kod patuljastih rasa izvršite kod 9  mjeseci starosti, kod srednje velikih sa 12 -15 mjeseci i kod velikih rasa s 15 – 18 mjeseci starosti.

 

Odrasli pas:

 

Vrsta hrane se odabire prema starosti, snazi i individualnom metabolizmu. U slučaju da je pas individualno osjetljiv, moguća su odstupanja.

 

Proizvođači hrane su prilagodili svoje proizvode prema starosti psa, u odnosu na njegovu tjelesnu aktivnost kao i u odnosu na pasminu. U tom smislu dobro je posavjetovati se s prodavačem u specijaliziranoj trgovini.

 

Psa nikako ne hranite kostima (posljedice: opstrukcija crijeva, zatvor, zabadanje komadića kosti, proljev)! Poslastice sasvim ograničite.

 

 

ARHIVA