Kamenjar (alpinetum)

Uređenje kamenjara mnogo je više od sadnje cvijeća ili ukrasnog bilja. On je pun dinamike!

 

 

Uređenje kamenjara mnogo je više od sadnje cvijeća ili ukrasnog bilja. Ovdje se više radi o postizanju sklada boja i oblika. A to je problem ukusa i mašte. Za to ne psotoje šablone niti sheme. Slijedimo samo svoju ideju i kreativnost.

 

 

Uloženi trud, strpljenje i umješnost rezultirati će u funkcionalnosti i izgledu kamenjara. Zato ništa ne radite na brzinu.

 

Kad smo postavili kamenje i zasadili bilje, slijedi briga oko održavanja. Najčešći problem je korov. Njega treba redovito odstranjivati. Zemlju treba redovito prihranjivati i rahliti. Naravno, nikako ne zaboraviti na zalijevanje. Odlučujući faktor ipak je vrijeme. Na njega  se ne može utjecati pa je strpljenje ključno. Međutim, na rast i razvoj je moguće utjecati redovitim zalijevanjem, prihranom, odabirom bilja, prorjeđivanjem i dijeljenjem biljaka.

 

U kamenjar se sadi nisko i puzeće bilje tj. ono koje se razvija u širinu.Visoko bilje ne dolazi u obzir, osim za pokrivanje pozadine, a za što je pogodna crnogorica.

 

Kamenjar je dominantan element vrta pa mu je neophodno pronaći odgovarajuće mjesto. Poželjno je da bude vidljiv s različitih dijelova vrta, terase ili bilo kojeg dijela u kojem se boravi, da je na sunčanom mjestu sa dosta vode. Pogodno mjesto je rub terase, uz podignutu terasu, uz rub bazena ili ribnjaka ili na nekom drugom pogodnom mjestu.

 

Kada je riječ o pripremi tla, jednostavno treba slijediti prirodu. Stoga ćemo samo obaviti popunu zemljom prostora između kamenja, dok će podlogu biti neophodno prvo očistiti od korova, posuti kompostom i supstratom. Nemojte zaboraviti na dno staviti drenažni sloj od šljinka, lomljkene opeke ili sitnog kamena (tucanik). Zemlja mora biti plodna i rastresita pa ju je dobro iuzmješati organskim gnojivom. što se tiče zahtjeva za plodnosti tla, tu treba biti umjeren. naime, biljke u kamenjaru su puzavci koji prekrivaju tlo pa će za slučaj da ste s gnojenjem pretjerali doći do bujanja što će imati  za posljedicu potrebu čestog presađivanja ili dijeljenja biljaka. Više će biljkama koristiti zalijevanje obzirom da su uglavnom izolirane od tla.

 

Vrste biljaka koje ćete korititi su različite. To mogu biti i lukovice, gomoljasto bilje, jednogodišnje i  višegodišnje zimzeleno i listopadno drveće i grmlje:

– šumarica (Anemone) – visine od 20-40 cm i širine od 20 do

– kamenita trava (Alyssum saxatie) – visine od 15 do 20 cm i razmaka 20-30 cm,

– tuja patuljasta

– žutika (Genistalydea),

– vrijes – visine 20-30 cm,

– majčina dušica,

– javor,

– sunčanica,

– gorski mak,

– karanfili,

– zvončić …

Daljnji zahtjevi:

– neravan teren,

– prije upuštanja u realizaciju dobro je napraviti skicu,

– raspored kamenja mora slijediti prirodan “uzorak” u što većoj mjeri,

– dosta sunca, kamen kupite ili ga uzmite iz okoline,

– kamen ne smije biti šiljast, oštar,

– kamen se polaže tako da na svojoj najširoj strani bude okrenut prema tlu,

– veći efekt se postiže manjim brojem većeg kamenja.

ARHIVA