Kalcij i uzgoj jabuke

Nedostatak kalcija manifestirati će se kod jabuke na način da će plodovi brže dozrijevati, biti će manje kiseli (sadrže manje kiseline), manifestirati će se i tzv. staklavost, pjegavost, tamni palež kožice te plodovi općenito nisu odgovarajuće tvrdoće, što će imati za posljedicu skraćenje roka čuvanja u skaldištima i brzo mekšanje.

 

Potrebe za kalcijem su izraženije tijekom prvih 6-8 tjedana nakon cvatnje u fazi intenzivne diobe stanica. Kasnije će se koncentracija kalcija smanjti.

 

GORKA PJEGAVOST

 

Jedna od češćih pojava koje možemo zamijetiti na plodu je i bolest gorka pjegavost koja je jedna od najčešćih i najvažniji fizioloških bolesti, dakle bolest neparazitske prirode.

 

 

Ovu bolest primjetiti ćemo na plodu kao okrugle pjege veličine 1-5 mm, čija boja varira od žute, smeđe pa sve do crne.

 

Štete od ove bolesti znaju poprimiti velike razmjere.

 

VAŽNOST KALCIJA

 

Da bi se opisane manifestacije izbjegle neophodno je provoditi agrotehničke mjere koje će bitno utjecati na tzv. uravnoteženu gnojidbu.

 

Poznato je da se učinak kalcija može nadomjestriti uravnoteženom gnojidbom pa će tako kalcij biti dostupniji ako se sadržaj humusa u tlu kreće između 3 i 6%, pri pH 5,5 – 6,0 te pravilnom omjeru između elemenata fosfora i kalija 1:2. Ukoliko je godina kišna, kao što je to bio slučaj 2014. godine, doći će do jačeg ispiranja kalcija.

 

Nedostatak se kalcija može naknaditi organskom gnojidbom, s gnojivima koje sadrže kalcij čime se ujedno podiže sadržaj humusa u tlu (npr. BIO-REX + GUANITO).

 

 

Uz to, dobro je provesti i folijarnu prihranu nekim od preparata koji sadrže kalcij (npr. iz ponude Gra-me MYR KALCIJ). Kod toga treba obratiti pozornost na prije navedenu činjenicu da je usvajanje kalcija najintenzivnije u razdoblju 6-8 tjedana nakon cvatnje. Prednost korištenja navedenog folijarnog pripravka je činjenica da on dolazi u idelanoj kombinacijis dušikom, ugljikom i biljnim aminokiselinama, za koje je dokazano da su idealni nosač elemenata.

 

 

01.03.2015.

ARHIVA