Kalcij i njegov značaj

VAŽNOST KALCIJA

Kalcij je prisutan u biljkama u vrlo visokim količinama, a smješten je u staničnim stjenkama i vanjskoj površini staničnih membrana. Kalcij je neophodan za uzdužnu diobu stanica te ako je odsutan snažan rast izostaje. Ovaj elemnt sudjeluje u aktiviranju različlitih enzima i utječe na vegetetativno starenje. On također može neutralizirati neke toksične organske kiseline proizvedene u procesu disanja biljke.

 

NEDOSTATAK KALCIJA

Nedostatak kalcija očituje se u smanjenju rasta (izdanci i listovi), a izaziva nekrozu, kovrčavost i deformacije. Nedostatak se očituje i u raspadu stanične stijenke voća, čija tkiva postaju mekana. Kod nekih biljaka manifestira se kao nekroza (jabuka – gorka trulež) i trulež (rajčica).

 

PRIJEDLOG

Gra-ma predlaže korištenje preparata MYR CALCIO proizvođača ITALPOLLINA čije proizvode drži u prodaji. Radi se o o potpuno organskom preparatu čiji je zadatak da spriječi i liječi nedostatak kalcija. Njegova učinkovitost proizlazi iz činjenice da se u preparatu nalazi organski kalcij u helatnom obliku, zajedno s glukonskom kiselinom i biljnim aminokliselinama. Takav preparat je visoko učinkovit jer ga biljka odmah prepoznaje (aminokiseline su biljnog a ne životinjsklog porijekla!), brzo ga asimilira i bro transportira unutar sustava. Stoga djeluje u vrlo kratkom vremenu (sat do dva).

 

Daje se folijarno ili fertirigacijom.

 

08.06.2013.

ARHIVA