Kako u jesen obogatiti vrt za proljeće?

Kada govorimo o jesenskoj pripremi vrta za proljeće, ponajprije tu mislimo na sadnju dvogodišnjih biljaka kao npr. maćuhice i lukovičasto cvijeće koje se sadi u jesen da bi cvalo na proljeće. To su biljke koje je lako uzgojiti, a sadimo ih svuda : na cvjetne gredice, po obrubima, u žardinjere, na travnjake, ispod listopadnog drveća, u kamenjare (alpinetume), same ili kombinaciji s jednogodišnjim bijkama, u jednojh boji ili u kombinaciji više boja i vrsta…

 

Najljepše djeluju posađene u velikim skupinama gdje odabirom vrsta i boja možemo stvoriti prekrasne kombinacije i nadahnute kreacije. Glavno vrijeme cvatnje za lukovičlasto cvijeće je od ranog proljeća do početka ljeta. Osim nekoliko vrsta koje se sade u proljeće, većinu vrsta sadimo od rujna te tijekom listopada, a u toplijim krajevima i nešto kasnije.

 

Svo lukovičasto bilje traži rahlo tlo pa ukoliko imamo teško glinasto tlo dobro ga je pomiješati s nešto pijeska i, naravno, s nešto organskog gnoja ili treseta. Tu će vam dobro doći organsko gnojivo marke ITALPOLLINA koje Gra-ma ima u prodaji (sasvim dobro će poslužiti npr. Italpollina 4:4.4, Vulcano 3:3:2+ Fe+K koji je pogodna za obnovu zapuštenih tala, koja nisu često gnojena…). Tlo je potrebno dobro prokopati do dubine od 30 cm, ukloniti korov i umiješati gnojivo.

 

Lukovice sadimo na dubinu od 2 – 3 veću od njihove visine s time da treba pazitti kod glinastog tla da se lukovice sade neštol pliće,a  kod pjeskovitog tla nešto dublje.  Razmak među lukovicama je 2 – 3 puta veći od njihove širine.

 

Njačešće sađene lukovice su: ranunculus (žabljak), tulipan, narcis, šafran, zumbul, muscari (presličica), anemona… Sv ove lukovice u velikom izboru vrsta i boja možete naći u Gra-mi.

 

VEZANI PRILOZI:

- Proljeće u najljepšim bojama

- Tulipan – najpoželjnija proljetnica

- Kukurijek – zimska ljepota

ARHIVA