Kako naviknuti mačku da postane “kućna” mačka?

To već svi znamo – mačke su tvrdoglave i samosvjesne. S njima nije lako i ništa kod njih ili u svezi s njima ne ide na silu.

Nabavili ste mačku koja je bila naučena lutati okolo i želite je pretovriti u mirno kućno stvorenje? Naoružajte se u prvom redu strpljenjem i sve radite postupno, najkraći je savjet. I naravno – stvorite joj uvjete za normalan život u kući, što znači da kućni uvjeti moraju vjerno odražavati uvjete koji su vani i koji odgovaraju njezinoj prirodi!

To znači da se mački mora osigurati mjesto za odmor, skrivanje, penjanje, mjesto s kojeg će imati pregled nad okolinom (povišeno mjesto), za grebanje, hranjenje, obavljane nužde i nekoliko zgodnih igračaka za jurcanje. No, to samo po sebi neće dati odmah rješenje.

Mačka će vjerojatno grebati po vratima ili pred njima mijaukati čime će željeti dati do znajnja da želi van. Ne smijete popustiti već joj jednostavno treba skrenuti pozornost – hranom, a najčešće igrom. Ako to možete, penjalicu postavite negdje bliže vratima pa je pokušajte privoljeti da se popne. U svakom slučaju, odvraćanje pažnje jedino je rješenje za situacije kada mačka pokazuje želju ili namjeru da izađe na otvoreno.

I na kraju – razmislite o kastraciji što će smanjiti njezinu želju za izlascima i lutanjem.

Podsjećamo da u Gra-mi možete nabaviti sve što vam je potrebno za držanje mačke kao kućnog ljubimca, od antiparazitskih sredstava, kozmetike, kreveta, penjalica i grebalica, igračaka, vodilica do posebnih kaveza za putovanje.

27.11.2016.

ARHIVA