Jesensko prskanje u voćnjaku

Bolesti u voćnjaku u pravilu se suzbijaju tijekom cijele vegetacije. No, kod nekih bolesti neophodno je zaštitu provesti i u jesen. Popis bolesti protiv kojih će biti neophodno provesti zaštitu odnosno prskanje na jesen je širok, a izdavajamo najpoznatije.

 

KOVRČAVOST LIŠĆA BRESKVE

 


 

Želimo li se uspješno boriti s ovom raširenom bolesti, treba se držati jednog jednostavnog pravila – zaštitu je neophodno provesti prije nastupa prvih znakova bolesti!

 

Znakovi bolesti javljaju se već rano u proljeće kao zadebljanje i kovrčavost lista. Zadebljanje je crvenkaste boje. No, kada se ti znakovi pojave – kasno je za bilo kakvu intervenciju.

 

Uzročnik bolesti je gljivica (Taphrina deformans).

 

Prvo tretiranje preporuča se provesti već na jesen kako bi se smanjila zaraza u proljeće, dok se bakreni fungicidi koriste neposredno pred početak vegetacije te potom na početku vegetacije i to nekim od preparata na bazi dodina i ditianona, o čemu ćete savjet zatražiti kod savjetnika u prodaji u vašem vrtnom centru odnosno poljoprivrednoj ljekarni.

 

BAKTERIJSKA PALEŽ JEZGRIČAVOG VOĆA

 


 

Ovu vrlom opasnu i raširenu bolest također uzrokuje gljivica (Erwinia amylovora). Zaraza se ogleda kao palež (opaljotine vatrom) i tipična je pojava na mladim granama koje jednostavno potamne kao da su izgorjele.

 

Zaštita se provodi kemijski i mehanički. Mehanički – odstranjivanjem grana (pazite da dezinficirate rezni alat nakon rezidbe!!!) te kemijski prskanjem i to preventivno na početku vegetacije bakrenim fungicidima i u cvatnji primjenom fosetila. I u jesen preporučlamo korištenje nekod od bakrenih fungicida.

 

ŠUPLJIKAVOST LIŠĆA KOŠTIČAVOG VOĆA

 


 

Ova se bolest javlja na trešnjama, višnjama, šljivama, bademima, marelicama i breskvama. Uzročnik je bolesti gljivica (Stigmina carpophilla), a javlja se prvo kao male crvene pjege koje potom nekrotiziraju i ispadaju.

 

Zaštita se provodi kemisjkim putem nakon opadanja lišća nekim od bakrenih preparata te potom krajem zime kada pupovi počnu bubriti.

 

RAK KOŠTIČAVOG VOĆA

 


 

Uzročnik ove vrlo opasne bolesti je također bakterija (Pseudomonas morsprunorum), a manifestira se kao rak rana na kori i granama uz popratnu pojavu lučenja smole. Može uzokovati i sušenje cijele voćke pa i cijelog voćnjaka. Stoga je važno obaviti prvo tretiranje u fazi opadanja lišća te potom krajem zime u fazi bubrenja pupova.

 

RAK KORE JABUKE I KRUŠKE

 


 

I ovu bolest uzrokuje gljivica (Nectria galligena), a manifestira se kao rak rane na kori i granama koje s vremenom zadebljaju. Grana se potom posuši. Zaražene grane treba ukloniti i mjesto reza premazati biopolom. Na jesen treba obaviti prskanje (2x) fungicidom na bazi bakra.

 

Koristimo ujedno prigodu da upozoromo na nužnost poduzimanja mjera opreza kod korištenja kemijskih sredstava. Ista treba koristiti sukladno uputama istaknutim na ambalaži odnosno u pisanim uputstvima koja prate proizvod te savjetima stručnjaka!

 

Kako bi se izbjegle sve nevolje oko nabavke (samo uz iskaznicu!) i uporabe (štete za okoliš i zdravlje ljudi) pesticida, preporučamo korištenje bakarnog preparata s organskim bakrom (9%) i biljnim aminokiselinama koji u Gra-mi možete nabaviti bez ikakvih ograničenja. Radi se o već dobro poznatom i na tržištu prihvaćenom proizvodu pod nazivom SCUDO koji se koristi i u ekološkoj poljoprivredi i može zamijeniti sve ostale preparate u jesenko-zimsko-proljetnom tretiranju te tijekom vegetacijske sezone. Preparat je u litarskom pakiranju te pakiranju od 150 ml što ga čini prihvatljivim za sve korisnike.

06.11.2016.

Save

ARHIVA