Jesenske lukovice

 

 

Kako su naši krajevi izloženi prilično niskim zimskim temperaturama, valja odabrati vrste koje podnose niže temperature, a to su:  tulipan, ljiljan, narcis, iris, crocus, zumbul, visibaba, ukrasni luk, muskari i dr.

 

 

Prije sadanje uvijek treba odgovarajuće pripremiti tlo koje mora biti mrvičasto, rastresito i plodno odnosno, najbolja je kombinacija pjeskovita ilovača s humusom. Gnojidbu treba obaviti organskim gnojem, a  u Gra-mi iz ponude možete odabrati odgovarajuće organsko gnojivo u obliku peleta (dehidrirani gnpoj) robnih marki Italpollina (Bio-rex za povećanje udjela organske tvari ili neko drugo npr. Italpollina) ili Organic. Za dobre rezulte dobro je iskoristiti i prednosti specijalnih supstrata za ovu vrstu cvijeća koje Gra-ma ima također u ponudi (Vigorplant – Torba Irlandese ili Promo Garden).

 

 

 

Najbolje vrijeme za sadnju lukovica je oko sredine rujna i to u dobro pripremljeno tlo na dubinu dvostruku od širine lukovice, tako da krupnije lukovice sadite nešto dublje i sa širim razmakom, a sitnije pliće i sa užim razmakom. U pravilu, razmak odgovara dubini sadnje. Poslije sadnje lukovice dobro zalijte vodom.

 

TULIPAN

Najraširenija su vrsta lukovićastog cvijeća – s mnogo sorti i različitim vremenom cvatnje. Traže tlo kiselosti pH od 6,00 do 7,5 te stalnu prisutnost vlage.

 

 

NARCIS

Vrlo raširena biljna vrsta prilagodljiva različitim klimatskim uvjetima. Lukovivca narcisa preko ljketa odumire te se na jesen regenerira,a  može ostati na jednom mjestu 4-5 godina.

 

 

ZUMBUL

Izuzetno atraktivna i mirisna vrsta koja se može kombinirati s drugim cvijećem. Lukovica je iznimno otporna i trajna (do 20 godina).

 

 

IRIS

Široko rasprostranjena vrsta, a ovisno o sorti, može cvasti tijekom cijele godine. Irisu ne odgovaraju teška tla. Traži puno svijetlosti i oblino zalijevanje. U pravilu, nije ga potrebno prihranjivati.

 

 

LJILJAN

Prilično rasprostranjena vrsta. Može cvasti tijekom cijele godine. Ima vrlo bogate cvijetove pa je vrlo atraktivan. Sadi se na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, samostalno ili u kombinaciji s drugim cvijećem. Ljeti je neophodno obaviti zasjenjivanje biljke! Preporuča ga se folijarno prihranjivati.

 

 

ARHIVA