Jesenska sadnja lukovičastog povrća

 

Lukovičasto povrće dobro podnosi niske temperature pa je pogodno i za jesensku sjetvu čime ćemo postići da ćemo u proljeće imati nešto raniju berbu. Sadnju obavljamo na otovrenom –  u vrtu ili u polju te u zatvorenom prostoru (plastenici i staklenici).

 

LUČICA

 

Lučica koja se sadi na jesen ima kratko vrijeme mirovanja i brzo će potjerati klice odnosno zelene izdanke. Tako će i prezimiti. Pravilo je da luk koji je sađen na jesen treba brati na proljeće i brzo ga potrošiti jer tako uzojen luk iz jesenske sjetve nije pogodan za čuvanje.

 

 

Optimalno vrijeme sadnje lučice je druga polovina mjeseca listopada, jer će tako posađena lučica dobro razviti korijen prije nastupa hladnijih dana i uspješno prezimiti dok se ranijom sadnjom izlažemo riziku da prerazvijene biljke neće moći uspješno izdržati niže zimske temperature.

 

Lučicu sađenu na jesen, sadimo nešto dublje.

 

Smatra se da uzgoj luka iz lučice ima određenu prednost od uzgoja iz presadnica jer se luk iz lučice razvija brže, korijen je snažniji što je važno za prezimljavanje, a takve biljke su manje podložne negativnim posljedicama eventualne erozije tla u zimi i rano proljeće.

 

U pravilu, lučica se sadi u redove razmaka 20-30 cm i 10-15 cm razmaka između lučica.

 

PRESADNICE

 

Uzgoj luka iz presadnica je također mogućnost, ali rijeđe prisutna kod naših vrtlara – amatera.

 

Odlučite li se na ovakvu sadnju važno je napomenuti (a to vrijedi i za druge oblike uzgoja) da se treba držati plodoreda. Na istoj površini luk ne bi trebalo saditi barem 5 godina!

 

Presadnice se sade u redove na gredice na ravne površine u trake. Redovi su razmaka 30 cm, a razmak među biljkama je 10 cm, dok je dubina sadnje 4-6 cm.

 

Zemlju na kojoj se sadi luk treba dobro prorahliti na dubinu od 30 cm i dobro pognojiti. Ukoliko se koristi umjetno gnojivo (mineralno), treba računati na 9 kg/100 m² NPK 5:20:30 i 1,5 kg/100 m²  URE-e.

 

Našim vrtlarima Gra-ma preporuča korištenje specijanog organskog gnojiva ITALPOLLINA (ili nekog drugog iz naše ponude) i to:

- GUANITO   5-7 kg/100m² i/ili

- PHENIX       5-7 kg/100m².

 

 

ČEŠNJAK

 

Češnjak se sadi u svim krajevima Hrvatske i odlikuje se velikom otpornošću i prilagodljivošću. I kod sadnje češnjaka treba voditi računa o plodoredu kao i kod luka.

 

 

Sadi se na gedice ili ravne površine na dubinu od 20-30 cm. Lukovice se prije sadnje čluvaju na temp. od oko 16°C. Kod sadnje treba koristiti krupnije češnjeve jer će se od njih dobiti deblje glavice. Češnjevi se sade na 5-7 cm dubine.

 

Kod pripreme tla također možete koristiti naša organska gnojiva i to GUANITO 4-5 kg/100m² i VULCANO 6-8 kg/100m².

 

PORILUK

 

Poriluk se uzgaja tijekom cijele godine, ali dobro podnosi hladnoću. Najčešće se uzgaja iz presadnica u redovima razmaka 25-30 cm te razmaka između biljaka 10-15 cm. Voli umjereno vlažna humusna tla ili ilovasto-pjeskovita tla.

 

02.10.2016.

ARHIVA