Hrčak kao kućni ljubimac

Najčešći kućni ljbimac iz te porodice (glodavci) je zlatni hrčak. Osim po boji, najlakše ga je prepoznati po “kesicama” na obrazima u koje skuplja hranu.

 

To je životinja koja ne voli društvo pa se od majke odvaja sa osam tjedana. Nemojte riskirati u isti kavez stavljajući više životinja (ni dvije)! Patuljasti će hrčak tolerirati prisutnost druge životinje (hrčka).

 

U pravilu, držimo ih u posebnim, njima namijenjenim kavezima. Na dno kaveza treba staviti deblji sloj piljevine, a u kut slamu iz koje će načiniti gnijezdo u kojem spava. Kavez se postavlja na mirnije mjesto u stanu ili kući, zaštićeno od propuha i neposredne sunčeve svjetlosti. Trebalo bi voditi računa i o tome da temperatura prostorije u kojoj boravi bude uvijek približno ista.

 

U kavez obavezno staviti i hranilicu te u nju stavljati hranu u obliku mješavine različitog zrnja (Kućni ljubimci; Hrana za vaše male životinje). Prehranu možete upotpuniti svježom salatom, maslačkom ili špinatom, ali treba biti oprezan kako se ne bi pretjeralo. Obevzno dodati i pojilicu za vodu koja je obavezna ukoliko se hrani samo “suhom” hranom. Hrčku povremeno možete dati i malo jabuke, mrkve ili korabice. Dodajte i sipinu kost kako bi “trošio” zube.

 

U pravilu, hrčci se sami brinu o svojoj čistoći što ne znači da kavez ne treba redovito člistiti (postoje dugodlake vrste koje je potrebno četkati). Hrčke ne treba kupati. Preporučljivo je povremeno u kavez staviti posudu sa čistim suhim pijeskom jer će se u njega valjati i tako s dlage odstraniti višak masnoće. Čišćenje kaveza potrebno je provoditi barem dva puta tjedno kada je neophodno zamijeniti piljevinu i eventualno sijeno te po potrebi oprati cijeli kavez.

 

Hrčak može patiti od proljeva ili zatvora što je posljedica nepravilne prehrane. U tom slučaju treba pripaziti na prehranu i posavjetovati se s veterinarom. Hrčak može dobiti kožnu bolest, a to će biti vidljivo ukoliko gubi dlaku ili se učestalo češe, ako mu se koža peruta ili je jako osjetljiv na dodir. U tom slučaju intervencija veterinara je neophodna.

 

Sve što vam je potrebno za vašeg malog ljubimca možete nabaviti u Gra-mi (kavezi, hranilice, pojilice, hrana, sijeno, piljevina i dr.).

 

15.12.2012.

ARHIVA