Hrana za vrlo aktivne pse

Psi, za razliku npr. od mačaka, vole šetnje sa svojim vlasnikom što je ujedno i prigoda da se razgibaju i održe potrebnu razinu fizičke spremnosti. A dobra fizička kondicija jedan je od preduvjeta zdravlja vašeg psa. Šetnje, trčanje dok džogirate ili vozite bicikl ili najobičnije “naganjanje” po parku ili livadi psu će vrlo goditi.

 

Moguće aktivnosti:

- hodanje (šetnja)

- trčanje

- trčanje za biciklom

- trčanje po parku ili livadi

- trčanje za vama

- trčanje za nekim predmetom (loptom, štapom)

- plivanje

- plivanje za nekim predmetom (štap, lopta)

- učenje trikova

- igra s drugim psima.

 

Često možemo vidjeti da se psu daje određena nagrada ukoliko neku vježbu “odradi” kako treba. To ne treba isključiti jer je to odlična metoda učenja, ali treba voditi računa o kalorijskoj vrijednosti nagrade. Uvijek će to biti niskokalorična hrana koju ste kupili (poslastice) ili nešto od suhog voća (jabuka, kruška, banana), komadić kuhanog mesa i sl.

 

Aktivniji psi imaju brži metabolizam, manje jedu i nemaju problema s tjelesnom temperaturom upravo zbog toga jer se stalno kreću odnosno vježbaju. Osim toga, aktivan pas neće u pravilu imati problema s ponašanjem. Koje ćete vježbe raditi sa svojim psom ili koju vrstu aktivnosti ćete provoditi – ovisi o pasmini i dobi psa. Za to ima dosta priručnika, a dobro bi se bilo savjetovati i s veterinarom. Kod toga je osobito važno upoznati tjelesne karakteristike odnosno ograničenja pasmine psa kojeg imate.

 

Kod vrlo aktivnih pasmina ključna je njihova prehrana odnosno, nije nebitno što ćete od gotove hrane koja je na raspolaganju u trgovinama takvom psu dati. Srećom, proizvođači su prepoznali ovaj problem i specifične prehrambene potrebe aktivnih pasmina, tako da na tržištu ima dosta artikala namijenjenih upravo vrlo aktivnim psima. Iz vrlo široke ponude Gra-me izdvajamo:

 

 

- K-9 HI-PERFORMANCE

- PROPLAN ADULT LARGE ATLETIC

- SPORTMIX HIGH ENERGY

- DOG CHOW (PURINA) ACTIVE

- HAPPY DOG ACTIVE

- ARION ADULT PERFORMANCE.

 

22.05.2016.

ARHIVA