Hipoglikemija u odojaka

Hipoglikemija u odojaka je oblik energetskih poremećaja u novorođene prasadi uzokovanih nedovoljno visokom temperaturom okoliša ili gladovanjem zbog nestašice mlijeka u krmače.


Pri razvoju hipoglikemije bitno sudjeluje i mala zaliha glikogena u jetri novorođene prasadi, pa su zbog toga odojci u dobi od 5-6 dana starosti mnogo otporniji prema čimbenicima koji uvjetuju hipoglikemiju, nego odojci u prvih 12-24 sata nakon rođenja.

 

Češće ova pojava zahvaća velika legla i legla krmača s prolaznom agalakcijom (nedostatkom mlijeka), tako da smrtnost iznosi od 75-100%.

 

Bolesno stanje se očituje slijedećim simptomima: normalno razvijeni odojci dršču, nujni (bezvoljni) su  i ne traže sisu, odvajaju se od legla i zavlače u stelju. Temperatura im je još normalna ili već snižena (hladna koža), a rad srca usporen i slab, sve dok napokon ne zapadnu u komu i uginu za 1-2 dana od pojave prvih simptoma bolesti. Važno je znati da je novorođena prasad normalno razvijena, ali da joj je vitalnost smanjena.

 

PROFILAKSA:

Novorođena prasad mora biti smještena na toplom i suhom mjestu, a za hladna vremena dobro je dati životinjama da po volji piju 50%-tnu otopinu glukoze koja je pripravljena s fiziološkom otopinom natrijeva klorida. Potrebno je održavati povoljne mikroklimatske uvjete u prasilištu (temperatura,vlaga), izbjegavati nepotrebno uznemiravanje prasadi te suzbijati nedostatak mlijeka krmača.

 

Krmačama je dobro posljednjih 8-10 dana bređosti nešto smanjiti količinu hrane, a povećati opskrbu vodom i omogućiti im kretanje, te im obavezno u zadnjoj trećini graviditeta hranom ili vodom dati vitamine AD3E.

ARHIVA