Grašak – još jedna rana kultura

Temperature nešto iznad ništice već su povoljna prilika za sjetvu graška. U GRA-MI odaberite sjeme koje vam najviše odgovara.

 

 

Grašak je kultura koja je pogodna za uzgoj u umjerenoj kontinentalnoj klimi, ali će dobro uspjevati i u planinskoj klimi, dok se ga u mediteranskoj klimi može sijati već na jesen.

 

 

Sjeme graška počinje klijati već na +2 stupnjeva Celzijusa (kultivari s glatkim sjemenom) odnosno, na + 4 do 5 stupnjeva Celzijusa (kultivari s naboranim sjemenom).Minimalna temperatura rasta graška je 4,5 stupnjeva Celzijusa, time da mlada biljka može izdržati temperaturu od -4 do -8 stupnjeva Celzijusa. Kako grašak ne podnosi temperature iznad 25 stupnjeva Celzijusa to je onidealna kultura za rano proljeće.

 

Grašak treba umjereno zalijevati, ali može podnijeti i proljetne suše (do dva tjedna) s time da u vrijeme cvatnje i neposredno nakon cvatnje manjak vode podnosi teže. Kod gnojidbe dušik treba osigurati samo za početnu fazu, te nešto fosfora i kalija. Sva potrebna hranjiva treba osigurati prije sjetve, prilikom pripreme tla.

 

Poznato je da je grašak dobra pretkultura jer zbog ranije berbe ostavlja prostor za još jednu sjetvu, a ostavlja u tlu i oko 100 kg/ha organskog dušika (zabog toga se nakon berbe biljka ne čupa s korijenom već se samo odstranjuje nadzemni dio!).

 

Kod sjetve valja osobitu pozornost obratiti plodoredu pa grašak ne bi trebalo sijati na istom mjestu (gredici) najmanje 4 godine (radi izbjegavanja bolesti korijenova vrata).

 

U GRA-MI možete naći slijedeće sorte (kultivare) graška:

 

TEFLON – visoki i srednje kasni;

 

RONDO – poluvisoki i kasni;

 

MALI PROVANSALAC – niski i rani;

 

PROGRES – niski i rani;

 

ČUDO OD KELVEDONA – niski/poluvisoki i srednje rani;

 

ČUDO AMERIKE – niski/poluvisoki i srednje kasni.

 

Pakovanja su praktična, od 200 do 100 gr.

 

Niske sorte se siju troredno na 20 cm red do reda. Između troreda razmak mora biti najmanje 60 cm. Za visoke sorte neophodno je osigurati potporu (mreža, granje),a  sjetva se obavlja u dvoredu na razmak od 20 cm između redova. Razmak između dvoreda je najmanje 80 cm.

ARHIVA