Gips i suhomontažna izgradnja – od podruma do krova

GRA-MI možete kupiti cjelokupni KNAUF sustav za suhomontažnu izgradnju.

 

Gips kao građevni materijal ima nesumnjive prednosti – prirodan je, upija višak vlage iz okoline te je ispušta u prostor kada se zrak osuši, negoriv je i vodonepropusan (neke vrste proizvoda), može ga se koristiti doslovno u svim fazama od poda do krova, daje iznimnu glatkoću površinama… Rad s gipsanim materijalima je u dobroj mjeri jednostavan.

 

GIPSANE PLOČE

 

– standardne gipsane ploče (GKP) tip A koriste se u prostorima bez posebnih zahtjeva (pregradni zidovi, zidne i stropne obloge i spušteni stropovi),

 

– vatrootporne gipsane ploče (GKF) tip DF ploče koje zbog specijalnih dodataka osiguravaju stabilnost i strukturu ploče. Koriste se kada postoje specijalni zahtjevi u pogledu vatrozaštite (pregradni zidovi, zidne i stropne obloge i spušteni stropovi, uređenje potkrovlja, instalacijski šahtovi),

 

– impregnirane gipsane ploče(GKB-I) tip H2 su ploče čija je jezgra dodatno impregnirana protiv upijanja vlage. Preporuča se za ugradnju u vlažne prostore (kuhinje i kupaonice) kao i kao podloga za polaganje keramičkih pločica,

 

– protupožarne impregnirane gipsane ploče (GKF-I) tip DFH2 su protupožarne ploče čija je jezgra dodatno zaštićena protiv upijanja vlage. Područje primjene je kao i za obične protupožarne ploče s time da imaju svojstvo da ne upijaju vlagu (kombinacija protupožarnih zahtjeva i vlažnih prostora),

 

– gipsvlaknaste ploče Vidiwall su gipsane ploče s dodatkom celuloznih vlakana protiv utjecaja vlage. Područje primjene je kao i za impregnirane i vatrootporne ploče te za mjesta s većim mehaničkim naprezanjima

 

 

POTREBAN ALAT


Iznimno je važno znati da, suprotno uvriježenom mišljenuju, za rad u suhomontažnoj izgradnji ne treba neki osobiti alat koji ujedno podrazumijeva veliku investiciju kod nabavke:

 

– za rezanje: univerzalni nož, ručna pila, ubodna turpija ili krunska pila, metar

 

– za obradu spojeva: univerzalna lopatica, lopatica s izvijačem, gleter, brusni papir

 

– za poravnanje: libela, letva za ravnanje, gumeni čekić

 

– za učvršćivanje: bušilica ili električni uvrtač s nastavkom HK 11.

 

SUHA ŽBUKA

Gipsane ploče možete lijepiti direktno na masivni zid i izbjeći žbukanje. Dobiti ćete izvanredno ravanu i glatku površinu!

 

ZIDNA OBLOGA S POTKONSTRUKCIJOM

Na zid se prethodno montira potkonstrukcija, a na nju ploče. Između zida i ploča stavlja se izolacija čime se dobiva dodatna toplinska i zvučna izolacija.

 

PREGRADNI ZIDOVI

 

Umjesto zidanih zidova postavom konstrukcije i montažom ploča (uz postavu izolacije i svih instalacija) izbjegavaju se klasični zidarski radovi, a iza njih bušenja i drugi radovi na postavi instalacija.

 

SPUŠTENI STROPOVI

 

Želimo li umanjiti visinu prostora ili sakriti konstrukcijske dijelove stropaprimjeniti ćemo sustav potkonstrukcije s pločama. Naravno, iznad ploča možemo postaviti instalacije i izolaciju.

 

POTKROVLJE

 

Umjesto kompliciranih zanatskih radova  preporučamo postavu unutarnje obloge gipskartonskim pločama, u pravilu – protupožarnim.Indad ploča također možete izvesti instalacije i izolaciju.

 

 

 

 

SUHI ESTRIH

 

Suhi estrisi služe za izravnanje neravnih i kosih podloga. Knauf suhi estrih sastoji se od tri međusobno sljepljene ploče (sistem F141) i po potrebi s izolacijskim slojem debljine od 2 cm (sistem F142) ili suhi estrih iz dvije odvojene ploče koje se kod polaganja međusobno lijepe (sistem F146). Postupak polaganja i premazivanja jednostavan je i čist.

Knauf Vidifloor Solo (sistem F134)  poseban je sustav za podove s osobitim naprezanjem.

 

 

DOVRATNICI I KLIZNA VRATA

 

Jedinstvena su rješenja za kasniju montažu stolarije odnosno, za povećanje korisnog prostora eliminacijom klasičnih vratiju.

OBRADA I ZAGLAĐIVANJE  POVRŠINA TE UČVRŠĆIVANJE, LIČENJE, TAPECIRANJE I LIJEPLJENJE KERAMIKE

Obzirom da se radi o sustavnom rješenju, KNAUF sustav podrazumijeva takva rješenje (materijale i druga sredstva) koja uklučuju materijale za

– obradu spojeva i zaglađivanje površine (kategorija kvalitete: K1, K2, K3 i K4) te

–  različita rješenjaza ličenje i tapeciranje, premaze, žbuke …

 

25.08.2013.

ARHIVA