GABIONI “uradi sam”

GABIONI (košare s kamenjem) po principu “uradi sam” ili samopostavljivi gabioni atraktivan su element u uređenju okoliša. Samo iz Gra-me.

 

 

Gabioni su sklopive metalne konstrukcije ispunjene kamenom. Koriste se u vrtlarstvu, poljoprivredi, pri gradnji cesta i staza te vodogradnji. Važan su element moderne arhitekture.

 

OBLICI I NAMJENA

 

Samostojeći zidovi: služe za vizuelnu zaštitu, zaštitu od vjetra i prašine, kao zidna obloga, ograda za parkoveE, kao prepreka, kao građevni element itd.

 

Potporni zidovi: kao suhi vrtni zidovi (suhozidi), vrtni zidovi, osiguranja kosina i bokova, za snaciju terena, kao cestovni rubnici ili kod sanacije klizišta.

 

Ostale mogućnosti: samostojeće košare s kamenjem u vrtovima, kao klupe za sjedenje, košare za cvijeće, za utvrđivanje rubova putova i dr.

 

 

Okvir gabiona je čelična žica (mreža), električno točkasto varena, pocinčana (cink + aluminij; debljina sloja 350 g/m²), koja je iznimno otporna na koroziju i fizička naprezanja odnosno utjecaje. Varovi su također otprni na vanjske utjecaje i fizička naprezanja. Sve ovo su jamstva trajnosti proizvoda od više desetina godina.

 

Ekološki je potpuno prihvatljiv proizvod i građevinsko rješenje.

 

Untar vrlo široke palete različitih proizvoda, u Gra-mi je u ponudi samopostavljivi (uradi sam) gabioni koji omogućuje jednostavno i lako postavljanje na mjestu koje smo odabrali kao i niz mogućnosti u pogledu dimenzija i oblika kao i mogućnosti ispune različitim vrstama kamena.

 

Svaki proizvod prati i psimena uputa kao pomoć god postave.

 

Košara se puni kamenom koji je otporan na smrzavanje i atmosferske utjecaje. Puni se tako da se ostavi što manje praznog prostora što iziskuje određeni stupanj pažnje kod postave. Ispuna mora blago na površini biti iznad gornjeg ruba (radi klasnijeg slijeganja), a bočno se kamen postavlja s plosnatom stranom prema žici.

 

 

Moguća je i tzv. monolitna postava – gabion na gabion ili gabion uz gabion, na način da se susjedne košare međusobno povezuju uz pomoć spiralne žice koja dolazi u kompletu (u svim varijantama). Na taj način dobivaju se ljepši spojevi i bolja stabilnost. Uz to, uštedi ze znatno na materijalu:

- bez dvojnih zidova i dna

- samo jedna nasadna žica ili jedna spiralna žica na kutovima radi povezivanja.

 

POVEZIVANJE SPIRALNOM ŽICOM

 

jedna od mogućnosti montaže “uradi sam gabiona” je povezivanje stranica gabiona uz pomoć spiralne žice. Uz stranice (6 kom), dobijete i potreban materijal za montažu (spiralna žica i distanceri):

- u “kitu” je spiralna žica koja omogućuje diskretno vezanje elemenata (žičanih mreža)

 

rl9iy6pz-21fk-fgu2-4uj2-8vf6t0xza7

 

- točno oblikovani rubovi

- prilagođavanje u koracima po 5 cm

- jednostavna izvedba kuteva

- ušteda materijala i visoka stabilnost

- vrlo stabilno rješenje (od bočnih pristisaka)

- debljina žice 4,5 mm

- čvrstoća ≥450 N/mm²

-širina mrežnih oka 5×10 ili 10×10 cm

- bez stršečih krajeva žice.

 

 

U ponudi su širine oka 5×10 cm te 10×10 cm, dužine od 30 cm do 200 cm te visine 30, 50 i 100 cm (zatražite informaciju).

 

POVEZIVANJE NASADNIM VEZAMA

 

Radi se o posebnoj vrsti “uradi sam” gabiona kod kojih su stranice nešto drugačije nego kod gabiona sa spiralnim vezama (stranice završavaju “petljom”). Postava je također iznimno jednostavna. Ova varijanta posebna je po tome što omogućava znatne uštete u materijalu. Naime, ako gradite zid slaganjem “gabion na gabion” (veće visine) i kod većih dužina međusobno povezanih gabiona (gabion uz gabion), tada će kod ove varijante bočne i donje stranice biti višak (na donjoj slici “višak” označen oker bojom). Kod isporuke te će se stranice jednostavno eliminirati.

 

oesen

 

einsparung_gabbia_neu_copy2

U konkretnom slučaju je vidljivo da desna bočna stranica kao donja stranica gornjeg gabiona otpadaju. Zapravo se radi o uštedi na materijalu od 10-20%. U svemu ostalom kvaliteta materijala, otvori i druga svojstva su ista kao i kod gabiona kod kojih se kao veza koristi spiralna žica. Samo je pomoćni materijal drugačiji (nasadne šipke).

 

j48akyr1-4ggw-pu6z-s0ib-5iramo8ahs

 

jh6451an-3rlv-nd8r-0tas-if8ksat4cm

ISPUNA (PUNJENJE) GABIONA

 

Materijal za popunu gabiona je potrebno ugraditi u prostor gabiona pazeći pri tome da ne bude praznina. Takvim postavljanjem kamena na vidljivoj strani zida postižemo lijep i uredan izgled. Kamen se polaže tako da se njegova pločasta strana polaže prema mreži. Stoga kod izračuna materijala uvijek treba obračunati 10%-tnu rezervu: formula = prostor x specifična težina rasutog materijala + 10% rezerve.

 

Kao ispuna koristi se kamen različite granulacije, ovisno o veličini oka na mreži i željama (od 50-200 mm): drobljeni bijeli mramor, drobljeni mramor Carrara bijeli, drobljeni mramor chateau bež, drobljeni mramor ružičasto-bijeli, drobljeni mramor Verona crveni, drobljeni bazalt, drobljeni granit i dr. (uk. 13 vrsta – pogledajte na naslovnici Uređenje kamenom).

 

 

POMOĆNI MATERIJAL

 

STUPOVI ZA ZIDOVE DEBLJINE 30 CM

- stupove ne potrebno zabetonirati u temelj na razdaljinu od 2 m

- kod samostojećih zidova, viših od 1,5 m, je to statički potrebno

- isto je potrebno kod terasiranja kod visine od 1 m (u slučaju opasnosti od klizanja terena)

 

sb-gabionen_steher_2_copy1

Dostupne su tri veličine: 120 cm (za zid visine 120 cm), 170 cm (za zid 150 cm) i 240 cm (za zid 200 cm). Stupovi su čelični debeloslojno pocinčani.

 

ARMATURNA KOŠARA ZA TEMELJE

- košare su dimenzije d 25 cm x š 25 cm i v 75 cm

- nužno ih je postaviti u temelje kod zidova visine iznad 1,5 m

- rebrasto armaturno željezo  8 mm i 12 mm

 

bewehrungskorb1_copy1

 

KOMPLET ZA ZAŠTITU OD BUKE

- ploča za jednostavnu ugradnju u gabione (d 200, v 50). Preporučena debljina zida 30 cm i 50 cm

- zvučna izolacija po standardu EN-1793-2; B3, DL α 〈dB〉 >24

- temeljenje nije potrebno

- postava i punjenje na gradilištu

 

img_5490_copy1

 

02.04.2017.


Save

Save

Save

Save

ARHIVA