Folije za prekrivanje u vrtu

Folije ne služe samo za zaštitu od niskih temperatura na jesen, tijekom zime ili u proljeće već i kao zaštita od elementarnih nepogoda (jaka kiša, tuča, suša) koje su sve učestalije kako su klimatske promjene izraženije. Tako njihova funkcija u bilo kom obliku proizvodnje tijekom godine postaje značajnija.

Korištenjem folija povećava se prinos, usjev ranije dospijeva, samanjuje se potreba za korištenjem različitih zaštitnih sredstava, a  biljke bivaju zaštićene od niskih temperatrure i pretjerana isušivanja (gubitka vlage).

Najčešće se za prekrivanje koriste folije od etilvinilacetata (EVA) te polietilenske folije (PE) odnosno LDPE folije. Koriste se i poliporopilenske folije (PP), koje su nešto manje čvrstoće, ali zato podnos eviše temperature i veći tlak. PC folije (polikarbonat) koriste se samo gdje je potrebno dobro toplinski izolirati usjev jer ima karakteristiku da starenjem požuti jer upija UV zrake.

Kod nas su najčlešće u uporabi EVA te LDPE folije koje se međusobno znatno razlikuju po svojim svojstvima.

Važne su njihove osnovne karakteristike odnosno svojstva:

- toplinski efekt (propusnost tolinske nergije) ili sposobnost folije da zadrži toplinu tijekom razdoblja smanjene sunčanosti i noću. Termo folije sadrže aditive koji omogućuju zadržavanje topline i do 75%,

- transparentnost ili propusnost za sunčevo svjetlo. Radi se o sposobnosti folije da propušta valne duljine sunčeva svjetla važne za odvijanje procesa fotosinteze te UV zrakle koje utječu na organoleptička svostva biljaka (miris, okus i dr.),

- difuzni svjetlosni efekt je svojstvo folije da propušta svjetlo izravno te ga raspršuje čime se povećava intenzitet fotosinteze,

- UV stabilizacija je značajno svojstvo folije, a odnosi se na njezino svojstvo da bude otporna na kemijsku razgradnju uslijed djelovanja UV zraka,

- antikapajući efekt (antiorošavajući) je svojstvo folije da se kapi vode sliju niz stijenku folije te se ona ne magli,

- mehaničke osobine su elastičnost i čvrstoća na kidanje, udar ili istezanje,

- višelojnost je značajka folije da ona zbog više slojeva ima sve pozitivne karakteristike nekog od slojeva koju dodani. Npr.,  danas u primjeni EVA troslojne folije.

U nas je vrlo učestala primjena jedne folije koju nazivamo agrotekstil, a dolazi pod različitim tgovačkim nazivima (Lutarsil, Vrtko…) i sada je već dosta vremena prisutna te je njezina primjena vrlo rasprostranjena. Vrlo je dobra zaštita od niskih temeperatura. Njome se izravno prekrivaju sijane kulture (salata, mrkva, luk, špinat idr.), štite već razvijene biljke od niskih temperatura (npr. salata) ili služi za zaštitu ukrasnog bilja tijekom zimsklih mjeseci. Dobre su i kao zaštita od pretjeranog gubitka vlage.

U Gra-mi možete naći u ponudi različite folije pa za to pogledajte ponudu na našem web shopu koja se odnosi na nekla vrlo praktična rješenja ili posjetite trgovinu.

19.02.2017.

Save

ARHIVA