Erika i vrijesak

Vrijesak (kaluna) i erika (crnjuša) česte su ukrasne biljke naših cvjetnjaka. Obje biljke inače u prirodi rastu samoniklo,a  rasprostranjene su po cijeloj Europi, osobito u planinskim područjima.

 

U prirodi dolaze zajedno i dobro ih je u vrtu kombinirati na isti način.

 

Ljudi ih često zamijenjuju pa ćemo radi lakšeg snalaženja reći da vrijesak ima jajolike listove koji su na stabljici raspoređeni nasuprotno, dok erika ima igličaste lsitove skupljene u pršljen po četiri.

 

VRIJESAK

 


Vrijesak je zimzeleni grm, zelenih listova i cvjetova nalik na zvono, skupljenih u klas. Boja cvjetova je bijela, ljubičasta ili crveno-ljubičasta.  Nakon cvatnje listovi poprime živopisne boje pa je biljka i tada atraktivna zbog čega je vrlo omiljena.

 

ERIKA

Erika ima veliki broj sorti i nije isključivo jesenska biljka. Ima sorti koje cvatu od jeseni do proljeća i pravi su ukras cvjetnjaka ili vrtova tijekom zime. Kao i vrijesak, ne raste visoko (cca do 30 cm). Cvijetovi su zvonoliki. Bijele, ružičaste ili crvene su boje. I lišće poprima atraktivne boje.

 

 

Obje sorte vole kisela tla, pa ako tlo nije dovoljno kiselo predlažemo u tlo umiješati neki od supstrata kiselijeg sadržaja robne marke VIGORPLANT koji držimo u Gra-mi, npr. irski trest (Torba irlandese).

 

22.09.2013.

 

ARHIVA