Egzotične ali izdržljive lončanice

Mnoge lončanice su otporne na mraz te ih možete zimi držati i na terasi. Sve za sadnju potražite u GRA-MI.

 

 

Neke od lončanica moći će izdržati tek manju hladnoću (u pravilu do -5 stupnjeva C) dok će neke moći ostati na terasi tijekom cijele zime, uz određene manje zahvate u zaštiti cvjetnog lonca.

 

Koraljna zvončika (Heuchera), plamenac (Phlox) i  žednjak (Sedum) mogu boraviti na terasi tijekom cijele godine. Dolaskom hladnih dana ove se trajnice povlače u tlo te ne traže osobitu zaštitu. Preporučamo jednino pomicanje cvjetnih lonaca bliže zidu i u zavjetrinu.

 

Ruža stablašica, pavitina, hortenzija i šimšir prezimiti će u loncu bez problema, ali cvjetni lonac obavezno treba u kasnu jesen zaštititi omatanjem debljim slojem folije sa zračnim mjehurićima, jutom, kartonom ili nekim drugim prikladnim materijalom.

 

Kod nekih biljaka valja zaštititi i krošnje kao npr. ruže stablašice (i mjesto cijepljenja). Isto tako treba zaštititi lovorvišnju. Za to se preporuča zaštita platnom (filsom).

 

Lavanda, iako je tipična mediteranska biljka, bez problema će prezimiti u cvjetnom loncu. Samo treba osigurati odvodnju vlage, što je važno i tijekom cijele godine.

 

 

Oleander će bez ikakvih oštećenja podnijeti temperaturu do -5 stupnjeva C, ali kod nižih temperatura prijeti opasnost od smrzavanja cvjetnih pupoljaka i dijela izboja.

 

 

Kineska žumara (Trachycarpus fortunei) je palma koja podnosi temperature i do -8 stupnjeva C.

Pasiflora (Passiflora caerulea) u loncu podnosi temperature do -5 stupnjeva C, a vani na vrtu i niže temperature.

 

 

Egzotična kamelija “Flame” izdržati će u loncu i do -5 stupnjeva C. Izolacija lonca ili ukopavanje u tlo dodatno će je zaštititi i povećati otpornost.

 

 

Ukoliko želimo sve rečeno skratiti na nekoliko savjeta, upućujemo vas na slijedeće:

1. lončanice koje prezimljavaju na otvorenom sade se u odgovarajuće lonce (posude) npr. od plastike i terakote;

2. lonce pred zimu postavite na letvice ili nogare da ne budu u dodiru s tlom te da se omogući odvodnja;

3. lonci moraju biti dovoljno veliki kako bi korijen imao dovoljno prostora za razvoj;

4. lonce pred zimu omotajte izolacijskim materijalom, kod nekih i samu biljku, sklonite ih u zavjetrinu, a poželjno je i od utjecaja jakog sunca.

 

 

ARHIVA