Dracena (Dracaena)

DRACENA (Dracaena) je česta dekorativna kućna biljka koju odlikuje atraktivno zeleno lišće.

 

IZLAGANJE

 

Na svjetlijem mjestu, ali ne pod direktnim suncem. Izbjegavati hladnoću i propuh.

 

KLJUČNE ZNAČAJKE

 

Robusna i nezahtjevna biljka za zatvorene prostore. Stabljike su joj cilindrične i vitke, sa lijepim zelenim šarenim listovima koji elegantno padaju. Najljepši primjerci su sa listovima koji imaju bijele do žute šare (pruge).

 

 

UZGOJ

 

Traži svijetlo mjesto gdje neće biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti i bez snažnijeg strujanja zraka. Optimalna temperatura od 18 do 22ºC.

 

Ne navodnjavati! Zalijevati štedljivo nakon što se supstrat osuši, u prosjeku 2 puta na tjedan, a jednom tijekom zime u svakih 10-12 dana. Osigurati dobru drenažu i spriječiti da posuda bude u tanjuriću s vodom.

 

Gnojiti od travnja do rujna jednom mjesečno nekim gnojivom za zelene biljke, najbolje otopljenim u vodi za zalijevanje.

 

Prasađivati svake 2-3 godine u poseban supstrat. Na dno posude staviti glinapor.

 

Redovito brisati lišće vlažnom krpom. ne primjenjivati sprejeve za sjaj lišća!

 

Tijekom hladnijih mjeseci pazizi da ne bude u prostoriji ispod 13°C!

 

SUPSTRAT ZA SADNJU I PRESADNJU

 

Grama preporuča Vigorplantov proizvod PIANTE VERDI. To je specijalni supstrat za zelene biljke –  tropske i bujnog rasta, koji omogućava stalnu potrebnu vlažnost, dostupnost hranjiva i topline.

 

 

Kako je zahtijevane prirodne uvjete teško ostvariti u našim domovima, preporuča se uzgoj u odgovarajućem supstratu za tu vrstu biljaka (Piante verdi). Prisutnost kokosovih vlakana u supstratu osigurava poroznost, brzo upijanje vode i hranjiva te njihov  ravnomjeran raspored. To omogućava da biljka razvije zdrav korijen za bujan rast.

 

Mješavina (supstrat) upravo osigurava potrebno kapilarno kretanje vode i hranjiva – od dna prema gore, uz održavanje dovoljno vlažne podloge.

 

15.02.2015.

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA