Dijete i kućni ljubimac

Prije nabavke kućnog ljubimca, bez obzira na pritisak koji djeca vrše, treba razmisliti o nekom važnim okolnostima. Prvo, voli li dijete doista životinje ili određenu vrstu kućnog ljubimca ili je to samo trenutni hir. Ako ideja o nabavci kućnog ljubimca ima „dulji vijek trajanja“ i dijete dosita pozitivno reagira na neku vrstu kućnih ljubimaca – vjerojatno to nije djetetov hir.

Daljnja pitanja na koja bi valjalo potražiti pouzdane odgovore prije nabavke, bila bi: da li je željeni ljubimac prikladan za kuću ili stan koji imate i da li će ljubimac imati dovoljno prostora; koliko bi bili okvirni troškovi održavanja ljubimca (hrana, oprema, troškovi veterinara) i da li su oni prihvatljivi za kućni budžet; pati li netko od ukućana od alergija na perje ili dlaku; ima li dijete dovoljno vremena da se posveti ljubimcu?

Svakako bi prije nabavke trebalo s djetetom razjasniti i njegove obveze u odnosu na nabavljenu životinju. Djetetu mora biti posve jasno što i kada mora činiti kada su u pitanju obveze vezane za održavanje potreba nabavljenog kućnog ljubimca (šetnje, hranjenje i sl.) kao i druge obveze (npr. održavanje higijene). Nakon postignutog dogovora na tome treba inzistirati jer će dijete često zaokupljeno nekim drugim obvezama ili interesima zaboraviti na potrebe kućnog ljubimca ili nastojati te obveze „prebaciti“ na druge ukućane. Dakle, kućni ljubimac nije igračka te je u tom pogledu stav i upornost roditelja od ključne važnosti.

Kada već jednom ljubimac stigne u dom i praktičnim primjerima djetetu treba pokazati kako se odnositi prema ljubimcu i kako se brinuti o njemu. I što je najvažnije – to je proces koji se stalno ponavlja!

02.10.2016.

ARHIVA