Dezinfekcija vimena

Svaki proizvođač mlijeka treba osobitu pažnju posvetiti dezinfekciji kravljeg vimena prije i nakon mužnje.

 

Osnovna svrha dezinfekcije vimena prije i nakon mužnje je da se na najmanju moguću mjeru svede mogućnost zagađenja mlijeka mikroorganizmima.

 

Osim pranja i dezinfekcije ruku prije same mužnje, kravlja vimena je neophodno prije same mužnje oprati blagom otopinom nekog od dezinficijensa (npr. Genox) te ih osušiti papirnatim ubrusom.

 

Nakon završene mužnje vimena se moraju ponovno dezinficirati nekim od dezinficijensa kako bi se spriječile upale.

 

Svo posuđe i oprema koja dolazi u neposredni kontakt s mlijekom mora biti temeljito oprava, dezinficirana te osušena.

 

U slučaju sumnje na povećani broj somatskih stanica u mlijeku, potrebno je izvršiti testiranje npr. Somatestom  kako bi se pravodobno započelo s liječenjem mastitisa i time smanjili financijski gubitci nastali kao posljedica samnjenja cijene mlijeka zbog povećanog broja somatskih stanica u mlijeku.

 

U GRA-MI možete potražiti različita sredstva za dezifinciranje te ostale preparate neophodne za proizvodnju mlijeka. Potražite daljnje informacije putem pretraživača na ovoj stranici.

ARHIVA