Čuvanje jabuka

Jabuka je jedna od rijetkih voćnih vrsta koje se možete čuvati tijekom cijele godine. No, da biste to postigli morate obratiti pozornost na mogućnost kvarenja plodova i to prvenstveno zbog pojave nekih bolesti o čemu treba voditi računa i prije berbe. Obično su to bolesti kojih tijekom vegetacije nema ili se jave pred sam kraj. Osim toga, treba razlikovati parazitske bolesti od neparazitskih. Neparazitske bolesti su gorke pjege, staklavost, jonathanove pjege, posmeđivanje pokožice, oštećenja od smrzavanja, brašnjavost, oštećenja od visoke koncentracije ugljičnog dioksida i dr. Uzročnici parazitskih bolesti su parazitske ili saprofitske gljivice, a rijetko i neke vrste bakterija.

 

Gorka trulež najčešća je i najopsanija bolest tijekom razdoblja skladištenja. Bolešću će jabuka biti najčešće zaražena tijekom vegetacije, ali će se razvijati i očitovati tijekom skladištenja. Napada dio ploda, rijetko cijeli i to duboko u plod. Najčešće se radi sprečavanja razvoja bolesti koriste fungicidi u oči berbe.

 

Zelena ili penecilijska trulež (plava plijesan) je bolest koja napada cijeli plod i razvija svojstven miris. Jedina zaštita je primjena fungicida tijekom vegetacije.

 

Monilijska trulež (smeđa trulež) je također česta bolest plodova tijekom čluvanja i to već na samom početku. Brzo se širi. Suzbija se fungicidima tijekom vegetacije.

 

Siva plijesan se manifestira karaklterističlnim sivkasto-paučinastim presvlakama na plodovima. Može se suzbijati tijekom vegetacije i tijekom čuvanja (biološkim preparatima).

 

Naši voćarti – vrtlari (hobisti)  koji jabuke uzgajaju uglavnom na nekoliko stabala i za svoje potrebe uglavnom će te bolesti suzbijati tijeklom vegetacije umjerenim prskanjem fungicidima ili posebnim organskim preparatima kojima se sprječava nastup bolesti i jača otpornost biljaka, a koje Gra-ma ima u ponudi (ORGANSKA GNOJIDBA i ITALPOLLINA specijalni proizvodi). Naravno, uz ove mjere svakako treba obratiti pozornost na uvjete čuvanja, dakle da se jabuke skladište u prikladnim prostorijama i sanducima, da se plodovi redovito pregledavaju i odstranjuju oštećeni i sl.

27.10.21012.

 

ARHIVA