Crvljivost jabuke

„Crvljivost plodova“ je najozbiljniji problem u proizvodnji jabuka, uzrokovan napadom jabučnog savijača (Cydia pomonella). Štetnik koji se pojavljuje u svim uzgojnim područjima jabuka uzrokuje nepopravljive gubitke i ekonomski je najznačajniji štetnik jabuka.
Jabučni je savijač prepoznatljiv štetnik veličine oko 2,5 cm, sivosmeđe boje tijela s tamnim šarama na krilima. Gusjenice jabučnog savijača, ružičaste su boje tijela i tamnosmeđe glave i glavni uzročnici oštećenja na plodovima jabuka.


Naime, gusjenice jabučnog savijača buše rupice kroz koje se zavlače u plod i izgrizajući prostor ispred sebe prave hodnike prema košticama. Truljenje se širi iznutra i plodovi postaju neupotrebljivi. S obzirom da oštećuje isključivo plod jabuka, bez utjecaja na organe važne za život voćke, govorimo o tehnološkom štetniku jabuka. Jabučni savijač u Hrvatskoj ima dvije generacije godišnje; prvu koja se pojavljuje od sredine svibnja do kraja lipnja te druga koja se pojavljuje od sredine srpnja do sredine kolovoza. S obzirom da se tretiranje prvodi na početku napada, sada je vrijeme za planiranje mjera zaštite protiv druge generacije jabučnog savijača.
Zbog visokih kriterija konzumenata, strategija suzbijanja jabučnog savijača mora biti temeljito isplanirana. Naime, potrošači su u posljednje vrijeme ekološki vrlo osvješteni i traže proizvod koji udovoljava visokim zahtjevima ekološke prihvatljivosti tj. proizveden u „eko-frendly“ sistemima. S druge strane tolerancija potrošača na oštećene plodove izuzetno je niska i oštećenje više od 2% smatraju se neprihvatljivim. Ovdje valja napomenuti da se suzbijanje jabučnog savijača provodi prvenstveno kemijskim putem jer biloška kontrola štetnika nije moguća s obzirom da su gusjenice zaštićene unutar plodova.
Potrebno je stoga mjere zaštite provoditi na ekološki prihvaljiv, a učinkovit način. Upravo iz tog razloga, danas je naglasak stavljen na razvoj insekticida smanjene štetnosti na okoliš. Na tržištu ćete danas pronaći dva proizvoda, posebno dobrih obilježja i razvrstana izvan skupine otrova CORAGEN 20 SC, namijenjen intenzivnoj proizvodnji i RUNNER 240 prilagođen svim kategorijama proizvođača.
CORAGEN® 20 SC je potpuno novi insekticid koji pruža gotovo trenutni učinak i dugotrajnu zaštitu pri različitim uvjetima proizvodnje. Njegova dugotrajna zaštita omogućava manji broj tretiranja i bolju kvalitetu konačnog proizvoda, a niska doza primjene (16-20 ml /100 l vode) minimalizira utjecaj na okoliš. Coragen 20 SC blokira mišićnu aktivnost štetnika što dovodi do prestanka hranjenja, izgladnjivanja i u konačnici ugibanja štetnika. Lokalno sistemičnog je djelovanje, što znači da će se vrlo lako proširiti sa tretiranog na netretirani dio lista i osigurati zaštitu cijele lisne površine. CORAGEN® 20 SC je izvrsne sigurnosti za korisnike, odlične kompatibilnosti prilikom miješanja s drugim preparatima i bezopasan za korisne kukce.
RUNNER 240 je regulator razvoja kukaca, potpuno prilagođen programima integrirane zaštite. Razvrstan je izvan skupine otrova i nema negativnog utjecaja na bumbare, pčele i korisne kuce pa se može primijenjivati čak i za vrijeme cvatnje. Primijenjuje se u količini 40 ml na 100 l vode.

 

NAPOMENA: korištenje preporučenih sredstava uz oprez – strogo poštivati uputstva stručnjaka i ona koja prate proizvod!

 

(Preuzeto sa stranica AgrochemMax).

ARHIVA