Cjelovita zaštita vinograda

 

Posljednjih godina bolest vinove loze Phomopsis viticola, poznata kao crna pjegavost, sve je prisutnija u vinogradima na čitavom području Hrvatske. Ova se bolest jače proširila u nekim krajevima, posebno zbog pojačane gnojidbe dušičnim gnojivima, ali i zbog smanjene i nepravilne zaštite. Simptomi bolesti vidljivi su na mladicama, rozgvi i listovima.

 

U fazi kretanja vegetacije potrebno je redovito vršiti zaštitu kvalitetnim fungicidima, obzirom da se zaraza prenosi na mladice, naročito za kišnog vremena. Ovisno o vremenskim uvjetima i porastu mladice tretiranje je potrebno ponavljati.

 

U vinogradima sa izraženim problemom crne pjegavosti, u slučaju čestih oborina, zaštita se vrši kombiniranim fungicidom CURZATE F, kako bi se zaštitio novi porast.

 

Ovdje izdvajamo pripravak Curzate F, koji je u raznim ispitivanjima diljem svijeta, ali i u praksi hrvatskih vinogradara dao odlične rezultate u suzbijanju crne pjegavosti, plamenjače i sive plijesni. Ovakva zaštita je dala najbolje rezultate u borbi protiv crne pjegavosti, uz značajno smanjenje šteta od peronospore u kasnijoj fazi. Nakon što mladice loze dostignu duljinu od dvadesetak centimetara obično se preporučuje prskanje pripravcima protiv plamenjače i crne pjegavosti, za što se ponovno može koristiti CURZATE F.

 

CURZATE F se u vrijeme cvatnje koristi za smanjenje opasnosti od sive plijesni, a može se koristiti i u fazi zatvaranja grozda. Ovo je naročito važno za sorte koje su osjetljive na trulež, kao što je, primjerice Pošip.

 

U vinogradima je uz zaštitu od crne pjegavosti, potrebno izvršiti kvalitetnu zaštitu od pepelnice, ne samo na bijelim, nego i na crnim sortama!

 

Karathane Gold je posebno pogodan za kombiniranje sa Curzateom F, kako bi se od samog početka krenulo sa potpunom zaštitom od pepelnice. Karathane Gold ima izuzetno jako djelovanje na pepelnicu u svim fazama razvoja vinove loze. KARATHANE GOLD je specijalni fungicid koji se može koristiti umjesto sumpora za zaštitu vinove loze do cvatnje. Karathane ima višestruko jače djelovanje od standardnih sumpornih fungicida.

 

Osim toga, Karathane Gold za razliku od sumpora djeluje jednako dobro i na niskim temperaturama, pa je idealan fungicid za prve tretmane u vinogradu.

 

Članak je preuzet od dobavljača AGROCHEM MAX – uglednog poslovnog partnera Gra-me. Vinogradare podjećamo da Gra-ma u ponudi ima sva sredstva za suzbijanje bolesti i štetnika iz programa ovog uvoznika, kao i drugih proizvođača.

 

04.05.2013.

ARHIVA