Cijepljenje mačaka

Kada je riječ o cijepljenju kućnih ljubimaca onda, što se pasa tiče, dvojbe nema – treba ih i mora ih se cijepiti. A što je s mačkama? Ima li uopće cjepiva za ove umiljate kućne ljubimce?  Naravno da ima! No, cijepiti ili ne – odluku o tome mora donijeti sam vlasnik u konsultaciji s  veterinarom.

 

Veterinarska struka preporuča provesti cijepljenje s 6-8 tjedana starosti mačića i u intervalima koje odredi veterinar. Ukoliko je ženka cijepljena ili je preboljela neku od bolesti time stečeni imunitet će prenijeti na svoj porod.

 

Načelno se može reći da je cijepljenje mačaka poželjan postupak radi održavanja zdravlja mačke pa tako struka preporuča provesti  cijepljenje mačaka protiv mačjeg Celici virusa, panleukopenije i rinotraheitisa kao i cijepljenje protiv bjesnoće, ukoliko mačku puštate iz kuće odnosno iz stana. Kako se radi o vrlo opasnoj bolesti koja ponekad može poprimiti u nekim krajevima razmjere epidemije, tu vjerojatno ne bi trebalo previše “kalkulirati.” No, to je ipak odluka vlasnika.

 

Cijepljenje u pravilu neće proizvesti neke posljedice odnosno poteškoće za vašeg kućnog ljubimca. Moguća je pojava blagih simptoma ili alergije, a iznimno rijetko tumora na mjestu cjepljenja. No negativne posljedice su statistički zanemarive i ne dovode u pitanje potrebu za cjepljenjem jer su rizici daleko veći.

 

08.02.2015.

ARHIVA