Četinjače za naše vrtove

 

Četinjače kao ukras naših vrtova su omiljena biljna vrsta: trajne su, zelene su tijekom cijele godine te daju osobiti “štih” prostoru zbog osobitosti nijansi listova odnosno iglica.

 

Četinjače možemo saditi tijekom cijele godine, osim za jako hladnih dana ili za obilnijih kiša. Neće smetati ni toplija razdoblja tijekom godine, samo im tada treba osigurati dovoljno vode. To posebno omogućuje i današnja tehnologija pripreme sadnica koje uglavnom dolaze s razvijenom klorijenovom balom, omotanom prikladnim materijalom koji korijen drži na okupu, a ujedo je i razgradiv. Plastične kontejnere ili ovojnice treba prije sadnje ukloniti.

 

Četinjače nižeg rasta su dobri prekrivači tla pa mogu biti gotovo trajna zamjena za cvjetnu ljehu ili travnjak. A ne traže ni osobitu pažnju! S druge strane, četinjače se mogu kombinirati sa kamenom, puzavicama (alpinetumi, kamenjari), različitim cvijećem, trajnicama ili drugim ukrasnim biljem čime ćemo dobiti lijepe kombinacije. na travnjaku mogu stajati samostalno ili u grupama. Te vrste su sporijeg rasta te će prostoru dati određen trajniji oblik.

 

U našim krajevima najpoznatije vrste su Thuja orientalis “Elegantissima” i Thuja occidentalis “Rheingold”. T. occidentalis naraste i do 4 m u visinu te oko 1,5 m u širinu (za to treba dosta godina; općenito se smatra da joj je za prirast do 70 cm dovoljno 10 godina). Četinjača je zlatnih listova koja boja tijekom zime prijeđe u bakrenu. Dobro podnosi orezivanje. T. orientalis ima zlatne vrhove, s prelaskom na zelenu i brončanu boju. Otprilike za 10 godina narasti će u visinu od 1,5 m i širinu od 75 cm, a može doseći visinu od 4 m. Treba sunčanu poziciju te duboko plodno tlo.

 

 

Chamaecyparis lawsoniana “Ellwoodi” spada u rod pačempresa, dobar za alpinetume i manje vrtove. Plavozelene je boje. Može narasti do 3 m u visinu, ali za to će joj u idelanim uvjetima trebati 20 godina. Može se orezivati. Pogodno mjesto za smještaj je osunčano mjesto do polusjena.

 

 

Juniperus aguamata “Blue Star” maleni je grm, srebrnasto-plave boje, koji će narasti 40 cm, ali nakon duljeg perioda i do 1 m. Paše mu sunčano mjesto.

 

 

Juniperus horizontalis “Witonii” je patuljasti grm koji će formirati gusti sag. Naraste do 15 cm u visinu i 1-1,5 m u širinu. Plavkasto-zelene je boje iglica.

 

 

Chamaecyparis pisifera “Fillitera Aurea” doseći će visinu od 1 m i isto toliko u širinu, s time da u idelanim uvjetima naraste i preko 4 metra. Listovi su poput zlatnih niti, s obješenim granama. Voli osunčana mjesta,a  prikladna je za alpinetume i travnjake.

 

ARHIVA